Radonniveauet skal holdes nede

patner or radonova 06 08 2021Radonniveauet er vigtigt at holde det nede, da det kan være sundhedsskadeligt, hvis radonniveauet i boligen er for højt. Ifølge WHO skyldes mellem 3 % til 14 % af lungekræfttilfælde radon, mens Sundhedsstyrelsen anslår, at radon årligt forårsager 300 tilfælde af lungekræft i Danmark. 

Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv gas. Denne dannes naturligt, når stoffet Uran-238 henfalder. Og et for højt radonniveau i boligen øger risikoen for, at man bliver offer for de risikofaktorer, der er forbundet med for højt radonniveau. Referenceindholdet af radon må være på maksimalt 100 Bq pr kubikmeter, og indhold over denne grænse betragtes som værende uhensigtsmæssigt. Det betyder, at der skal laves foranstaltninger for at sænke radonniveauet, og disse skal laves i samarbejde med en radonkonsulent, der kan finde ud af, hvor det kommer fra og hjælpe med at sænke niveauet. Hvis du er i tvivl om radonniveauet i din bolig eller gerne vil vide noget om det, kan det være en fordel at få det målt af professionelle.

Sådan kan du få målt indholdet af radon i din bolig

Det kan eksempelvis være Radonova, der akkrediteret til at foretage en måling, hvilket vil sige, at de har de rette forhold til at tage målingerne og på den måde kan bestemme indholdet af radon i din bolig ret præcist. På den måde kan du få afgjort, om der er behov for at tage foranstaltninger i din bolig. Processen er ret enkel, da du blot bestiller en måling og derefter får et dosimeter til måling tilsendt. Disse placeres efter instruktionerne, og de sender automatisk målingerne online. Efterfølgende sender du dosimeteret tilbage, og du får en rapport tilsendt. Baseret på den vil du så kunne se, om der skal tages nogle forholdsregler i dit tilfælde, eller om at du ikke behøver at være bekymret for et for højt radonindhold.

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk