Genbrugsbyggeri klar til indflytning

ressourcerækkerne onlineSelv om byggeriet ikke er helt færdigt er de første beboere nu flyttet ind

• På hjørnet af Richard Mortensvej og Ejler Billes Allé ligger et noget anderledes hus i forhold til de ellers rette murstens- og betonflader i Ørestad. Placeret midt i kunstnerkvarteret er bygningen en gøgeunge, der skiller sig klart ud med sin patchworkagtige facade. Selv om der er tale om en helt ny bygning, er den skabt af lutter genbrugte bygningsmaterialer - ja faktisk materialer, der ellers ville være smidt ud som affald.

“Vi anvender sten, der ikke kan sælges til projekter, hvor man normalt genanvender gamle mursten. Man kan sige, at med vores metode genbruger vi affald to gange, for vi støber både byggeelementer af skadede mursten, der ikke kan bruges igen, og så støber vi byggeelementer af mursten, som vi skærer ud af bygninger, hvilket ingen andre har gjort før,” forklarer arkitekt Niklas Nolsøe fra Lendager Group, der står for byggeriet af Ressourcerækkerne i samarbejde med Arkitektgruppen.

Passer i konceptet
Byggeriet består af to beboelsestårne på op til syv etager og så to bånd af rækkehuse på tre etager mellem de to tårne. I midten bliver der et fælles gårdmiljø. På den måde minder byggeriet om de øvrige byggerier i området, men så slutter ligheden også.

“Vi er klar over, at der kan være meget delte holdninger til, om man synes, det er pænt, men vi synes ikke, det er det allermest afgørende i denne her bygning. Personligt synes jeg, den er pæn, men bygningen har også så meget andet, hvor folk stopper op og siger: “Hov, hvad sker der lige her?” og tænker, det var da lige… Det vil nok være det byggeri, hvor beboerne vil sige: Jeg bor derovre ved murstenene. Og der tror jeg, vi har skabt en undren, og går man tættere på, kan man godt se, at det er gamle mursten, og dermed også skabe noget nysgerrighed og information, for bygningen er jo med til fortælle sin egen historie”, uddyber han.

Til opføre af Ressourcerækkerne anvendes mursten fra blandt andet flere bygninger på Carlsberg og en Rudolf Steiner Skole i Aarhus.

“Det brune felt er skåret ud af “Stødpuden” fra Carlsberg, og det er sjældent at finde brune mursten, og det sjove er, at man kan se på farveforskellene på elementerne, hvordan de kommer fra forskellige sider af bygningen, så en del er fra nord og en del er fra syd, og så bliver de forskellige blot af den årsag.”

Selve ideen om at genanvende byggematerialer har Lendager Group arbejdet med i årevis og stammer til dels fra diskussionen om nedrivning af udslidte huse i Udkantsdanmark, men til et projekt på størrelse med Ressourcerækkerne med lige ved 100 lejemål er det for dyrt og tidskrævende at skære murstenselementer ud fra gamle landejendomme. Hertil kommer at den kalkmørtel, som er brugt i disse bygninger ikke er stærk nok til at holde sammen på et udskåret stykke af muren. Men med byggerier fra tresserne og frem er mørtlen erstattet med cement, der er betydeligt stærkere - ja ofte stærkere end selve murstenene, så fra disse bygninger er det muligt at skære stykker ud med et diamantbor.

“Vi fandt frem til, at en flade på ca én kvadratmeter godt kan håndteres. Vi har udviklet et aggregat, hvor vi kan skære i top og bund og derefter i siderne og Tage elementerne ud og komme dem på paller, så de kan transporteres uden at knække,” siger Niklas Nolsøe.

Tilfældigt mønster
Oprindeligt var hvert facadeelement tegnet op med de specifikke udskæringer fra de forskellige bygninger, men ifølge Niklas Nolsøe måtte de hurtigt droppe tanken om, at de kunne styre, hvordan hvert enkelt facadeelement skulle se ud i detaljer.

“Mureren har fået nogle guidelines for, hvilke linjer han skal følge, men bortset fra det har han fået ret frie hænder til at vende og rotere, som han vil, for det ville tage alt for lang tid og blive alt for dyrt, hvis vi skulle organisere murstenene i forhold til, hvordan de skulle indgå i facadeelementet, og med den variation, der er i elementerne, ville man ikke kunne se forskel på, om det er mig, der bestemmer det, eller det er mureren, der bestemmer det,” smiler Niklas Nolsøe.

Eksemplet med mureren er et godt eksempel på de oplevelser, som underleverandørerne har haft til byggeriet. For for en gangs skyld kan de se, hvad det helt præcist det er, de leverer, og hvor det bliver brugt.

“Jeg tror ikke, det er mange murere, der ved, hvor de elementer de bygger, bliver anvendt, og fra diamantskæreren har vi også hørt, at det har været sjovt at se, hvad det er, han har skåret ud, og hvor det er brugt, så på den måde bliver de også en del af bygningens historie,” fortæller han.

Eksemplet med mureren er også et godt eksempel på, hvordan ting bliver vendt på hovedet, når der bygges med affald eller genbrugsmaterialer. Eksempelvis kan der ikke bare udarbejdes en stykliste over de dele, der skal indgå i byggeriet og efterfølgende sende bestillinger ud til leverandørerne.

“Det kræver forståelse fra bygherren, for bygninger, der skal rives ned, står jo ikke og venter på, at vi kommer forbi og skærer facaden op, så der skal være en forståelse for at vi bygger på denne måde og har omkostninger meget tidligt i processen. Og selv på nuværende tidspunkt, hvor vi har haft rejsegilde, så har vi stadig ubekendte i forhold til at få de sidste genbrugsmaterialer på plads,” påpeger Niklas Nolsøe.

Sætter sig spor
Byggeriets bæredygtighed er ikke kun et spørgsmål om selve opførelsen, men er også et vigtigt element i bebyggelsen fremover. Der vil være opsamling af regnvand, der kan bruges toiletskyl, og på tagarealet vil der komme drivhuse og beplantning, så tagrummet kommer til at binde byggeriet sammen. Interessen for byggeriet har da også allerede været meget stor og ved rejsegildet for nyligt deltog blandt andet energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Byggeriet er ikke det eneste Lendager Group har gang i i Ørestaden. Selskabet er også ved at lægge sidste hånd på Upcycle Studios, der ligger lidt længere nede af Richard Mortensens Vej. Også dette byggeri genanvender byggematerialer, men her er det ikke mursten, men betonen der er genanvendt fra tidligere bygninger. Desuden er træarbejdet af oparbejdet træ fra bl.a. Merobyggeiet som ellers ville være blevet kasseret og brændt, og vinduerne stammer fra et byggeri i Aalborg. Lendager Group er også blandt de sidste tre projekter, der dyster om at få lov til at bygge på den sydligste snip ud mod Kalvebod Fælled.

DEBAT:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk