De unge skal også høres om deres ønsker til Byens Hus

byenshus 0361Borgermøde om det nye kulturhus i Ørestad Syd trak 35 deltagere. De kom alle med ideer til aktiviteter og funktioner i huset

• 35 ildsjæle mødte op til borgermøde om 'Byens Hus' 30. januar på Ørestad Bibliotek. Byens Hus skal være Ørestads første kultur- og medborgerhus og kan åbne i 2021 på Asger Jorns All´. 'Bygherre er By & Havn, men huset skal drives af beboerforeningerne i området. Desuden giver Københavns Kommune et fast, årligt driftstilskud.
byenshus 0364Deltagerne på mødet fik en grundig gennemgang af projektet ved Michael Lundgaard fra By & Havn samt arkitekt Mia B. Tofte fra Nord Architects.
Det kom blandt andet frem, at Byens Hus bliver en del af et større hus som også skal rumme boliger og daginstitution. Foran huset anlægges en plads, ASA Plads, og under jorden skal der etableres et nyt vandrensingsanlæg, som muligvis også kan udnyttes til læringsformål eller rekreative formål. Desuden kommer der en ny hoved-ingang til Naturpark Amager lige foran Byens Hus. Selve huset bliver i to etager i bunden af en ejendom, som kan bygges i 34 meters højde. Her skal der også være daginstitution og boliger. Byens Hus bliver på omkring 2200 kvadratmeter, og det er mere end f.eks. Islands Brygge Kulturhus.

byenshus 0369Beboerhotel, 3D printer, galleri, cykelværksted
Arkitektfirmaet NORD Architects skal hjælpe By & Havn med at udforme det enelige byggeprogram for Byens Hus, og beboere og kommende brugere af huset skal være med til at udvikle projektet. Deltagerne blev fordelt i tre gruppe, som skulle arbejde videre med kontrekte forslag til Byens Hus.
De vendte tilbage med stribevis af pot-it sedler, med forslag til bl.a. loppemarked, værksteder, fodboldbane, skaterbane, krydderhave, scenekusnt, beboerhotel, biograf, yogarum, lyskunst, foreningslokaler, 3D printer, rutsjebane, øvelokaler, grejbank, spillerum, fælleskøkken, café og meget mere.

byenshus 0372"Vi skulle prioritere billedkunsten højt. Der manger et godt udstillingssted her på Vestamager. Byens Hus skal have et rum, som egner sig til kunstudstilling", sagde en deltager.
"Der bør være et spirituelt rum som kan bruges af alle religioner, også ateister," sagde en anden.
"Hvis man planlægger et udendørs cykelværksted, så husk at afskærme det for den kraftige vind. Ellers vil det aldrig blive brugt," sagde en tredie.
"Lad os nu begynde at udnytte de store tagarealer i Ørestad. Tænk taget ind i Byens Hus, så vi kan lave legeplads, boldbane eller grillaftener oppe på taget," sagde en fjerede.

Spørg de unge
En af grupperne endte tilbage med en vigtig pointe, som var inspireret af at alle deltagerne på mødet var pænt voksne alle sammen:"Jeg tror at det vil være en god idé at holde et møde mere, hvor byens mange børn og unge kan komme til orde. Om få år har vi rigtig mange teenagere i Ørestad, og de skal også have et sted at være," sagde en deltager.

byenshus kortVidere proces
By & Havn og NORD Architects går nu hjem og analyserer de mange forslag fra borgermødet. Sammen med kommunen og grundejerne skal der udformes et byggeprogram i dette forår. 2018-2019 skal planerne for Byens Hus kobles til det samlede byggeprojekt med boliger og daginstitution for enden af Asger Jorns Allé. 2020-2021 bygges Byens Hus.

DEBAT:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk