Bæredygtigt byggeri skal løftes ud af vuggen med pilotprojekt i Ørestad

upcycle studios render4Arkitektgruppen og Anders Lendager Arkitekter er igang med to projekter i Ørestad, som skal vise at man kan bygge rentabelt med genbrugsmaterialer

• To specielle boligprojekter skyder i disse måneder op i Ørestad Syd. De omfatter blandt andet gamle mursten, genbrugsglas, lærkeplanker fra metrobyggeriet og en udtjent gangbro fra Malmø (forklaring følger).
Det er Arkitektgruppen og NREP som står bag de to projekter. Det ene hedder Upcycle Studios og består af 20 rækkehusboliger på Robert Jakobsens Vej.
Det skal så vidt muligt bygges af genbrugsbyggematerialer. Ambitionen er at minimere boligernes totale CO2 regnskab med 70 % svarende til 23 tons CO2.

upcycle studios render2Taghaverne på øverste etage, hvor der også er tre værelser.I disse uger bliver betonvægge og etageadskillelser støbt på stedet. Samtidig er projektchef Per Mortensen fra Arkitektgruppen igang med at skaffe flere genbrugsmaterialer. Træbeklædningen skal laves af korte lærkeplanker som er hentet fra metrobyggepladserne. Glasset i alle vinduer er også genbrugsglas, som sættes i nye rammer med dobbeltglas.

upcycle studios frank jensenOverborgmester Frank Jensen så på byggeriet i tirsdags.Større skala
Adm. direktør i Arkitektgruppen, Robin Feddern, forklarer at bæredygtigt byggeri kun er i sin vorden i Danmark. I hvert fald når det gælder byggeri i større skala. Men der er store perspektiver i byggemetoden, fordi den i første omgang kan nedsætte energiforbruget i byggebranchen, og på længere sigt også give billigere byggeri.
"Men det er stadig en udfordring at skaffe de mange genbrugsmaterialer. Indtil nu har de fleste upcycling projekter været enkelthuse. Vi er nok de første, som vil vise at man kan bygge bæredygtigt i større skala. Og det skulle gerne starte en god cirkel, hvor der kommer flere leverandører og bedre økonomi i det bæredygtige byggeri," siger Adm. direktør Robin Feddern.

upcycle studios render1Upcycle Studios på Robert Jacobsens Vej får garage og tre etager med taghave. Rækkehusene forventes at stå færdige i slutningen af 2018.Fleksibelt hus med plads til erhverv - eller farmor
Indflytterne i rækkehusene skal bo til leje, og være villige til at betale omkring 20.000 kroner om måneden for et rækkehus i tre plan på 200 kvm. Udover at bo i bæredygtigt byggeri kan de også dyrke tomater i den ligge have på 2. sal, og parkere (el-)bilen nede i deres egen garage. De kan også dele huset op i to lejligheder, hvis de da ikke vælger at drive deres egen blomsterbutik, cykelværksted eller advokatkontor i stueetagen. Efter planen vil de 20 nye rækkehuse stå færdige i sensommeren 2018 til udlejning.

upcycle studios per mortensenBoligerne får rå betonvægge. Projektchef Per Mortensen checker.Friere rytme
Ifølge tegnestuen Lendager Group, som har udtænkt byggeriet, er Upcycle Studios et forsøg på at gribe iværksætterånden i dagens storby.
"For stadig flere mennesker er døgnet ikke på samme måde som tidligere opdelt i klare kategorier, og drømmen om det gode liv handler om at leve, at bo og at arbejde efter en friere rytme en den velkendte '9-17. Begreber som fleksibilitet, symbiose, udveksling og ressourceeffektivitet er højt på dagsordenen for mange danskere, hvilket vidner om at alternative måder at tænke levevis og samfundsstruktur på skyder frem," skriver arkitekterne.

ressourceraekkerne 1Ressourcerækkerne ved Ejler Billes Allé bliver også et bæredygtigt byggeri med genanvendte mursten og tegl. På tagene kommer der 'kolonihaver' som forbindes over det indre gårdrum med en udtjent gangbro fra Malmø, som Arkitektgruppen har fundet. (Illustration: Lendager Group).Gangbroen
Længere mod nord, på et byggefelt ved Ejler Billes Allé, er Arkitektgruppen igang med at bygge deres andet 'upcycle' projekt, kaldet Ressourcerækkerne. Det ligner et mere traditionelt etagebyggeri, men tag ikke fejl. Her skal det bl.a. benyttes  gamle mursten til murene og gamle teglsten til taget.
Projektet omfatter rækkehuse i tre etager, der afsluttes med etagebyggeri på henholdsvis 5 og 7 etager mod vest og øst. Der indrettes 29 rækkehuse og 54 lejligheder i etagehusene.
På rækkehusenes tage indrettes 'kolonihaver' med væksthuse, og på etagehusene placeres solceller. I kælderen etableres bilparkering samt depotrum og cykelparkering. Der kommer et indre gårdrum, og taghaverne forbindes med en gangbro hen over gården.
"Vi har lige fundet en gammel gangbro i Malmø, som vi skal have sat op på tagene. Så kan man besøge hinanden i de små kolonihaver deroppe," forklarer projektchef Per Mortensen. Ressourcerækkerne bygges 2017-2019.

 

 

 

 

 

 

 

DEBAT:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk