• Kirsten Degn, tekst & fotos
  • Godt liv

Marts - første forårsmåned

naturpark lappedykker kirstendegn

Efter en periode med først streng frost døgnet rundt, så masser af sne flere steder, slog det midt i vinterferien om til tø og 2-cifrede varmegrader. Det var en stor forandring, men vi er så klar til foråret nu.

Jeg oplevede på turen hjem fra vinterferie på Falster, det første forårstegn, som jeg hvert år bliver glad og overrasket over at se. Det er at se hvordan farverne på de nøgne træer lige pludselig bliver helt anderledes. Hele vinteren har man set træernes silhuet stå helt sort mod himlen, men nu er der kommet farver på - de mest karakteristiske er birken, som er rødbrun eller næsten mørkviolet, og pilen, som er orange eller gul, alt efter hvad det er for en pil.

Alt er begyndt at pible op under hækken, erantis og vintergæk, så nu venter jeg også bare på at min blå anemone springer ud. 

naturpark lappedykkerblishoene kirstendegnOg i dag så jeg det gråstrubede lappedykkerpar på vandet – den ene med en stor dusk redemateriale i næbbet - det kan ikke blive finere...

Jeg har også spottet et andepar som jeg ikke synes jeg så sidste år, nemlig pibeanden, med det smukke rødbrune hoved, dem må jeg holde lidt øje med i år.

Både ænder og gæs har travlt – det er en fornøjelse at se. Grågåseparret kan jeg faktisk se fra mit arbejdsværelse. Men det er også lidt af en udfordring at få gode billeder af fuglelivet. Mange gange går jeg hjemmefra med optimisme og kamera – for så at erkende, at enten er fuglene der ikke i øjeblikket, eller også er de for langt væk, eller lyset er forkert. Det lykkes dog heldigvis af og til – og her er et par af de gode oplevelser.

naturpark pibeand kirstendegnPå min vej over “savannen” i dag blev jeg lige pludselig overhalet af en hare som spurtede afsted med vandet sprøjtende omkring ørerne - den nåede jeg slet ikke at fotografere, jeg havde også nok at gøre med at navigere mellem græstuerne i det område der nu var blevet til en russisk tundra.

En rigtig glædelig nyhed her i vores område er at der nu er kommet skiltning op på Kalvebod Fælled med færdselsreglerne for de gående og cyklende. Jeg ved ikke hvor mange skilte der er, på min tur i dag så jeg to. Men jeg kunne jo så også konstatere at ikke alle har fundet ud af at følge dem, men det kommer vel – al begyndelse er svær.

naturpark skilt kirstendegnDer er stadig usikkerhed omkring anlægget ved Store Høj Sø, altså gangbroen og fuglekiggerhusene. Hvis der ikke er fundet en løsning inden 1. maj vil det blive fjernet. I øjeblikket er Nick Vikander i gang med at starte en indsamling til hjælp for genetableringen. Man kan følge udviklingen på facebookgruppen: "Beboergruppe – genetablering af gangbroerne og fugleskjulet Store Høj Sø".
Samtidig er der også gang i et politisk forsøg på at finde penge på det kommunale budget. Det bliver spændende at se om vi får lov at beholde vores dejlige sted.

Alt i alt er det en dejlig tid vi går i møde, og uanset corona og stadig lidt frost om natten, er det blevet meget lysere, og vi kan mærke solens varme når den er her. 

Naturparken først i februar

Var det mon den vinter?

DEBAT:

LOUISES KLUMME:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk