• Kirsten Degn, tekst og fotos
  • Godt liv

Nedtælling til jul

naturpark solnedgang avedoerevaerk december kirstendegnNu er der godt to uger til jul, og dermed også til det jeg synes er et dejligt vendepunkt, nemlig vintersolhverv, hvor dagene begynder at blive længere igen. Det sker mandag den 21. december i år.

Nogen kalder det årets korteste dag, men jeg kalder det dagen hvor det igen bliver lysere. Vintersolhverv har været fejret lige siden vikingetiden med en stor fest med mad og drikke – og det er så siden overtaget af vores julefejring, som er en kristen tradition.

Lige i øjeblikket sker der ikke så meget derude, vejret er som det skal være her i november, vådt og blæsende, men det er indtil videre også mildt. Nu har de godt nok meldt nattefrost inden længe, og så må vi jo se hvor meget det bliver til – de sidste år har vi jo ikke haft meget vintervejr.

Men for naturens skyld er det godt med en hvilepause. Vi skal dog lige have sørget for at få de mest sarte planter dækket til i god tid, og så skal vi også huske at få sat nye løg i jorden. I modsætning til i “gamle dage” kommer løgplanterne ikke automatisk år efter år. Særlig tulipanerne har fået en kortvarig levetid – 2-3 år, hvis man er heldig, og så er de forsvundet eller kommer kun med blade og ingen blomster. Julerosen står allerede klar med store hvide knopper – og hvis man ikke har gemt den fra tidligere år, så er den til salg alle vegne lige nu.

En ting vi kan glæde os over, er de meget flotte solopgange og nedgange, og dramatiske mørke himle, flotte spejlinger i alle vandpytterne – det skifter hele tiden. Forleden var der en regnbue over himlen som for en gangs skyld var hel – normalt ser man kun den ene ende af buen – men denne var så stor at den ikke kunne fanges på ét foto. 

Der er ikke flere champignoner på Fælleden, men jeg har vist også fået min del i dette efterår. Til gengæld ser vi de flotte hekseringe tydeligt i det friske grønne græs. De fleste hekseringe kendes på en synlig ring af svampe, men andre steder ser man i stedet en tydelig ring af grønnere græs i en plæne eller lign. – her er svampene ikke synlige, men mycelierne ligger i jorden, og påvirker græsset. Ifølge gammel overtro er ringene opstået ved at elverfolket har danset her i en ring.

Coronaen har i den grad forandret vores hverdag – og her i området kan man særlig se det på stier og veje ude på Fælleden. I de lyse timer og særlig i weekenden er der så mange mennesker på gå- eller cykeltur, at man føler der er trængsel. Det er folk vel undt at komme ud i naturen, men en gang i mellem kunne man godt ønske sig lidt mere tolerance over for hinanden.

Alle vegne bliver der pyntet op til fest i øjeblikket - der er lyskæder alle vegne, og nisser dukker op alle steder – men man skal ikke snyde sig selv for at gå en tur ud i naturen og finde noget natur til pynt, det er også alle vegne, det er bare om at holde øjnene åbne. En enkelt gren med de smukkeste røde hyben i en fin vase - så bliver man glad.

Naturparken: November – på godt og vådt
Naturparken: Rigtigt efterår
Naturparken: Indian Summer

Mere natur:

DEBAT:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk