Naturparken klar til midsommer

naturpark kirsten degn juni hybenroser4Nu er det Skt. Hans, uden Skt. Hans bål og sang. Men sommeren er på sit højeste, i hvert fald ifølge kalenderen, jeg synes altid det går så hurtigt at komme hen til vendepunktet, men glæder mig så over at der sagtens kan være 3 gode sommermåneder tilbage inden det bliver rigtig efterår.

Og så har jeg  plukket hyldeblomster til min hyldevin (det er ved at være sidste chance i år) – og I får lige opskriften her:

50 blomsterklaser uden stilk
3 appelsiner
5 citroner
3,3 kg sukker
8,5 liter vand
50 g gær

Hyldeblomsterne lægges i en balje, citroner og appelsiner skoldes, skæres i skiver og lægges i. Vandet koges med sukker, og sukkerblandingen hældes kogende over. Når temperaturen er kommet ned på 37 gr smuldres gæren i, og blandingen overdækkes og står i ca 4 døgn og omrøres dagligt.  Nu hældes væsken gennem et saftklæde og på flasker, som skal stå ca tre måneder. Flaskerne dækkes men lukkes ikke lufttæt til. Nu kan man hælde vinen på nye flasker hvor man passer på ikke at få bundfaldet (gær) med, og så er den drikkeklar.

Sidste gang skrev jeg om hybenroserne, og lige nu synes jeg man skal glæde sig over deres blomsterflor. 

Jeg skrev også om spindemøllene og deres larver, som sidder i deres spind for at kunne være i fred for fuglene, nu er de forpuppet, og hænger bare og venter på at blive til møl, og komme ud at flyve, og så kan buskene begynde at sætte nye blade.

Og så til en af mine yndlinge her på Fælleden – den vilde orkide – vi har flere forskellige arter, den mest iøjnefaldende er gøgeurten, den er også i flere forskellige varianter, men er let genkendelig på den smukke violette farve. 

Den kommer først, og lidt senere ser vi så den lidt mere undseelige, men ikke mindre smukke sumphullæbe. Alle orkideerne er fredede, og det betyder at de hverken må plukkes eller graves op – kun nydes på voksestedet – og fotograferes. Sidst jeg var forbi, kunne jeg se at der var forsvundet en del – ærgerligt!

Jeg har også truffet en anden fin lille blomst, det er den orange pomeransurt, den er ikke fredet, men er i tilbagegang, så man bør nok lade den stå. 

For flere år siden blev jeg så betaget af dens farve, at jeg måtte have nogen med hjem i min have, det fortrød jeg dog, da den åbenbart befandt sig så godt der, at jeg fik den ud over hele køkkenhaven. 

Det er en høgeurt, men den eneste med orange blomster i modsætning til alle de andre, som har gule blomster.

På søen ved Storehøj er der også i øjeblikke åkander, og det er jo indbegrebet af sommerblomster, de kan også kun nydes for man kan ikke nå dem, hvis man ikke har en båd…

Det var blomsterne – og så til fuglene:

Jeg har truffet et par fine småfugle på min tur til søen  – det var et par meget smukke gule fugle, med lange haler, og jeg kendte dem ikke så jeg måtte ty til en fuglekender for at få opklaret hvad det var for nogle. Det var skægmejser – ungfugle, som ikke havde fået skæg endnu, men meget charmerende var de.

Alle vegne er der så mange sangfugle der synger af fuld hals, både langs Kanalerne og i Kongelunden, det er dejligt når man cykler der, men hverken mit udstyr eller min tålmodighed er beregnet til at fotografere de små vidundere.

Og så er der også en anden kvidren som blander sig i koret – det er alle børnene, både børnehave- og skolebørn som myldrer rundt i denne tid med cykler, på gåben, med skoletasker og madpakker, og med fiskenet. De nyder det helt klart – lad os håbe det varer ved ud over coronatiden, for de får en masse oplevelser ud af det.

Naturparken lidt før maj

naturpark kirsten degn juni aakandernaturpark kirsten degn juni pomeransurtnaturpark kirsten degn juni sumphullaebenaturpark rosenknopper juni kirsten degnnaturpark spind juni kirsten degn

 

 

Mere natur:

DEBAT:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk