Naturparken i marts

faelled daavildt degn marts 5Kirsten Degn skriver hver måned om naturen, dyrelivet og årstiden i og omkring Naturpark Amager.

Regn og blæst – det er hvad vi har fået de sidste mange uger, og selv om solen får mere magt og det er lune temperaturer, og dagene bliver længere, så er vi alligevel ved at være klar til lidt rigtig forår. Ja, vi skal jo ikke klage, vi er blevet forskånet for masser af sne og frost (jeg ved godt at der er mange der gerne ville have haft både kælke- og skiføre) men jeg kan godt lide en mild vinter, selv om denne vinter mest af alt ligner et laaaangt efterår.

faelled gaes degn marts 1Og så en dag skinnede solen fra formiddagen af – så jeg skyndte mig at få travestøvlerne på (de vandtætte!) og begav mig ud på Fælleden syd for Naturcentret. Det var så dejligt at gå i solskinnet for en gangs skyld, det blæste lidt, men lyset var så fint. Masser af vandpytter med spejlinger og ligefrem bølgegang i de største vandsamlinger. På vejen mødte jeg først en stor flok dådyr, ca 30 i alt – fantastisk syn – det bliver man aldrig træt af. Der er mange dådyr her i vores område, og man bliver altid glad for at se dem gå så stille og roligt her hvor vi færdes. Man kan kende forskel på rådyr og dådyr ved at se på opsatsen, dådyret har et skovlformet gevir, og rådyret en opsats med spidser, og rådyret er også lidt mindre. 

Senere på turen mødte jeg en flok bramgæs, som snadrede rundt. Jeg plejer altid at se det som  det første rigtige forårstegn. at gæssene begynder at gå parvis rundt (bl.a. ved Utterslev mose). De gjorde de her nu ikke, men der var også så mange af dem, at det ville have været svært at afgøre om de var parvis. Lærken hørte jeg også, og det sidste forårstegn var en mirabelle med udsprungne blomster på grenene op mod den blå blå himmel. Det kan være lidt svært at afgøre om det er tjørn, slåen, mirabelle eller kræge – for blomstringen er så ens, men mirabellen er tidligst på den, og blomstrer gerne inden der er blade på grenene, men i sådan et forvirrende vejr som det er i øjeblikket, og med mange afarter og hybrider kan det være forvirrende. Men de fine hvide blomster kan man jo bare glædes over.

Også rågerne har travlt, der er liv i de fleste reder i toppen af træerne, og de larmer voldsomt, men det er jo tegn på at der er liv i kolonien.

Jeg kom næsten tørskoet igennem, men hvor er der meget vand alle steder – man kan næsten blive nervøs for om det forsvinder igen, og nu har de meldt regn og blæst igen i mange dage.

faelled gren degn marts 3Og så er den fine gule følfod sprunget ud – den har ellers stået på spring længe, men den skal lige have lidt solskin for at åbne sin smukke blomst.

I løbet af de næste uger er det også tid til at begynde på at samle til kryddersnaps. Det er tidligt, men jeg har se de første små grønne knopper på hybenroserne. De skal plukkes når de er 1-2 cm lange. På det tidspunkt er blomsterne dannet inde i knopperne og det giver en dejlig sødlig blomstersmag til snapsen. Knopperne skal bare brækkes af – puttes i et glas og overhældes med Brøndum (eller vodka), stå og trække nogle dage, max 1 uge, smages til undervejs, derefter filtreres den og så er den klar til påske- eller pinsefrokosten. Sidste år forsøgte jeg også med snaps på ramsløg, som er er masser af i Kongelundsskoven, snapsen blev ikke mindeværdig, den smager bare af løg. Men et forsøg med at bruge ramsløg til pesto gik fint, den smagte godt, så det skal måske også forsøges igen iår, og jeg har på fornemmelsen, at den snart er plukkeklar.

Alt i alt forårstegn over det hele – nu skal vi bare have al den regn og blæst til at forsvinde, men vi har jo ikke så megen indflydelse selv, så vi må tage det som det kommer.

Naturparken i februar
Naturparken i januar 

 

7 tip til Naturpark Amager i marts v. Martin Kunzendorf, Naturpark Amager:

Endelig er det her. Foråret. Og selvom det er stadig er køligt derude, er sollyset ved at vinde magten og det sætter sit præg på månedens 7 naturtip:

DE FØRSTE TRÆER BLOMSTRER
Mirabellerne snød os og sprang allerede i blomst i februar, men snart følges de af slåen og hyldeblomst, som begge også springer ud med hvide sprøde blomster og giver de nøgne træer et helt andet udtryk. 
LÆRKESANG OVER DET ÅBNE LAND
Går man sig en tur på naturparkens åbne sletter, er der nærmest garanti for at blive fulgt af opmuntrende højstemt lærkesang.
Som det oftest er, er det hannerne der synger og som det også altid er, gør de det for at forsvare territoriet og tiltrække damerne.
Til gengæld er lærkesangen en kompliceret affære, som den afsynger med op mod 30 strofer i sekundet. Det kræver at den ganske lille fugl må trække vejret i bidder på helt ned mellem 15 og 50 millisekunder. Giv det en tanke, næste gang du nyder den spektakulære lærkesang.
RAMSLØG
Kongelunden er propfyldt med ramsløg lige nu og de giver et kraftigt forårsagtigt pift til køkkenet. Gå ned og pluk en håndfuld af de spæde urter og brug dem som smagsgiver i salater, supper og alt muligt andet.
De kan dog forveksles med liljekonvaller og andre giftige planter, men ingen af disse vokser i Kongelundsskoven.
Kend ramsløgene på deres særlige duft af hvidløg, deres surfboard formede blade og plantes hvide stjerneformerede blomster. Og husk at man kun må plukke til eget forbrug.
PANDEKAGE MEET-UP
Er man glad for pandekager, bål og bagning i det fri, er der grundlag for at møde ligesindede når cykelfotograf og eventmager Martin Paldan arrangerer sit tredje pandekage meet-up 22. marts ved shelterpladsen Sneppen. Alle er velkomne og skal blot medbringe egen pandekagedej og evt en pande. Se mere på https://cyclingincopenhagen.com/
SPÆDE URTER OG BIRKESAFT
For at afrunde den spiselige del af månedens liste, er det også nu man kan gå på jagt efter spæde delikate urter som brændenælde, skvalderkål, mælkebøtte og syre.
Det er også birkesaftsæon, så tag en kalde og en grensaks med og tap dig en frisk skænk.
ØNSK GÆSSENE PÅ GENSYN
De har været her hele vinteren, men snart går grågæs og bramgæs på vingerne for at flyve mod ynglepladserne i Arktis. Du kan lige nå at se de store flokke, inden de tager afsted.
NATUREN ER HELT BLANK
De store regnmængder har skabt masser af nye søer rundt i naturparken og det er særligt vadefuglene glade for.
Enten kan man blot nyde synet af de mange blanke flader eller også forsøge spotte nogle af de langbenede fugle, som søger efter føde i kanterne af vandet.

 

DEBAT:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk