• Lars Greir, redaktør Ørestad Avis
  • Debat

Borte med Blæsten

tegning borte med blasten Personer med lav kropsvægt væltes omkuld af vinden på Ørestad Citys "bytorv". En lille påmindelse, før der bygges flere højhuse i København

Stærkt foroverbøjet, med langsomme skridt og paraplyen blæst i stykker, kæmper befolkningen i Ørestad og naboområder sig hen til metroen. Når det blæser - og det gør det ofte på Amager - er scenariet på den åbne plads ved Ferring, Ørestad Station og Field's nærmest at ligne med Roald Amundsens færd til Sydpolen.
Ældre kvinder, skolebørn og kinesiske studerende kryber langs jorden og sik-sakker sig frem til stationen. Den nok så kendte "omvendte paraply" som hiver sin ejermand efter sig, er et helt normalt syn. Vandet i det "hyggelige bassin" piskes til skum af vindtrykket.

Det må have noget at gøre med vindretningen, vindhastigheden og de store bygningers placering i forhold til hinanden. Vinden kommer ofte fra sydvest, løber sig stærk hen over Fælleden og ramler så ind i Field's facade og Ferrings højhus. Der opstår en "tragt" som kan vælte en HT-bus. I hvert fald en barnevogn eller en dreng på cykel.

Folk som bor i ØRESTAD kan godt lide ny arkitektur, også høj arkitektur. Den æstetiske oplevelse, når man kigger på de høje huse, og når man kigger ud fra sine lejligheder, betyder meget for byen. Det gør det også for overborgmesteren og teknikborgmesteren inde på rådhuset. Ritt og Bondam vil have flere højhuse, måske også i city.
Her i Ørestad er der ingen naboprotester over nyt højhusbyggeri. For tiden er der tre projekter med indtil flere 80-meter bygninger på tegnebrædtet. Bella Hotel, Copenhagen Towers og Libeskind-grunden. Nogle af projekterne var gerne gået endnu længere i højden. Det er lufthavnsmyndighederne, som sætter grænsen ved de 80 meter. Det hører ligesom med til at bygge en helt ny by på en flad mark, at der skal være plads til noget nyt, og til høje armbevægelser.

Lad os diskutere emnet højhuse helt fordomsfrit! Det handler ikke om at højhuse er grimme. De kan være meget smukke. Det handler heller ikke om at højhusmodstandere er provinsielle guldalder-fantaster. OK, det er mange af dem, men de har også ret til at være her.
Problemerne ved højhuse handler om noget helt andet. Nemlig at Danmark er tilsmilet af meget vind og lav solhøjde (halvdelen af året). To forhold, som gør at vi ikke kan bygge højt på samme måde og i samme omfang som i Mexico City eller Shanghai. Højhuse i Danmark kan gøre nabo-områderne forblæste og mørke.

Vi burde invitere Ritt og Bondam ud til Ørestad Station på en blæsevejrsdag. Men faktisk har de allerede været her. Hvem husker ikke den mindeværdige julefest på torvet i december. Det blæste så koldt fra Fælleden at man knap kunne høre hvad Kramer og Bondam sagde fra scenen. Brandmandsorkestret kunne ikke høre at folk var begyndt at synge Glade Jul, så musikken begyndte midt i sangen. Og de stakkels folk fra Ørestad Revy kunne slet ikke få deres sketch til at fungere i 20 sekundmeter. Helt galt var det ved at gå, da den noget firskårne Bondam skulle hejses op i brandvæsnets liftkran for at tænde juletræet. Kranen svajede og træet svajede og alle holdt vejret....men lys kom der i det ekstra stormsikrede juletræ.

Hvis der opstår ubeboelige ødemarker omkring de nye højhuse, bliver Ørestad et knap så fedt sted at bo. Så kære arkitekter: Meteorologerne på DMI har vist nogle ret så præcise vindkort. Og findes der ikke også noget med nogle vindtunneller, hvor man kan lave modelforsøg af vindpåvirkninger? Ellers kom ud til "bytorvet". Her har vi en forblæsnings-model i fuld skala.

DEBAT:

Mere debat:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk