COBRAcph vil være Ørestads økologiske samlingspunkt

cobracph 2020803Med et stort udvalg af økologiske varer håber den nye gårdbutik COBRAcph på Asger Jorns Allé at blive et samlingspunkt for Ørestad og omegns beboere.

Når man træder ind i den lokale gårdbutik i Ørestad Syd COBRAcph bliver man slået af de mange varer, der fylder på alle hylderne. På den lille disk er der masser af friskbagt brød og bag disken er medindehaver Mette Bugge i gang med at tilberede italiensk kaffe og brunch. Det er torsdag, og så er der også legestue for de små om formiddagen og det har Selina fra Schweiz benyttet sig af og taget sine to børn med på café, hvor de leger på det udbredte tæppe.

“Nogen gange er der bare et par børn som i dag - andre gange kan der sagtens være ti eller flere,” fortæller Mette Bugge.

Legestuen er blot et af de mange initiativer og aktiviteter, den nye gårdbutik har lanceret. Butikken åbnede kort tid før jul, og der har allerede været flere koncerter i de hyggelige lokaler samt vin- og ikke mindst gin-smagning.

mette bugge cobracph 2020“Jeg vil godt have, at COBRAcph er den butik, der har de fleste økologiske gins,” smiler Mette Bugge. Og hun er godt på vej, for på hylderne står 11 danske øko-gins, incl. den lokale URT der er produceret af ginmagere i 8-tallet. 

Når Mette Bugge kalder butikken for en gårdbutik skal det forstås meget bogstaveligt, for som den traditionelle gårdbutik, der sælger de lokale produkter, så foretrækker hun også, at forhandle produkter, der er produceret lokalt i det omfang, det er muligt. 

“Vi går meget op i bæredygtighed, og når vi forhandler lokalt producerede varer, skal de ikke transporteres så langt, hvilket er godt for CO2-udslippet. Og så er det også en pointe at støtte de lokale kræfter. Der bliver lavet en fantastisk masse gode produkter her på Amager,” fortæller hun.

Det bæredygtige slår igennem flere steder i butikken og for Mette Bugge handler det meget om, at der skal være balance, derfor er der også fuldt fokus på de forskellige bundlinjer, den bæredygtige, den sociale og selvfølgelig også den økonomiske. 

Mette Bugge har lige rundet de 50 og er egentlig danselærer med eget danseinstitut. Hun bor selv i Ørestad Syd og har længe haft en drøm om at begynde en ny karriere i den anden halvdel af hendes liv som også havde noget med mennesker at gøre.

“En dag kom jeg så forbi de fantastiske facader her på Asger Jorns Allé og tænkte, at de lyse lokaler måtte kunne bruges til noget. Men jeg var ikke helt sikker på, hvad det skulle være, men i hvert fald noget caféagtigt og butik. Min forretningsmakker og jeg, henvendte os til Balder, der står for udlejningen, og de bad os om at konkretisere planerne og gerne med det samme, for de stod netop foran at skulle planlægge anvendelsen af lokalerne. Så jeg fik travlt med at grifle en forretningsplan sammen, og heldigvis fandt Balder den i tråd med deres egne forestillinger, og så var det ellers med at komme i gang med planlægning, indkøb og indretning.”

Inspirationen til COBRAcph har de bl.a. hentet fra Kioskh på Sønder Boulevard på Vesterbro, der er blevet et socialt knudepunkt for de lokale. Mette Bugge håber også, at de lokale i Ørestad vil spille ind til indholdet til diverse arrangementer hos COBRAcph. Vi ønsker os at vores naboer er med til at udvikle caféen og området sammen med os. "Jeg har fået mange henvendelser fra folk der vil lavet alt muligt dejligt, lige fra yoga, samtalesaloner, koncerter, børnesang, kunst mm. Det glæder jeg mig meget til at udvikle med dem”. 

“De lokale og naboerne har taget virkelig godt imod os, så det har været rigtig dejligt. Og så har vi også fået hjælp af de lokale - især Timo (Hoffman, red) fra Café 8Tallet, der har givet os borde og stole, og han kommer også jævnligt forbi og får en snak og en kop kaffe. Det betyder meget at blive taget godt imod på den måde.”

cobracph 2020814Caféen har også startet en klub hvor man for et par hundrede kroner om året får gratis filterkaffe og saft til ungerne, samt får diverse medlemstilbud via klubbens nyhedsbreve. 

Nogle af arrangementerne vil også være for klubmedlemmerne alene.

Endnu er der meget nyt for Mette Bugge og COBRAcph, og der er stadig mange ting, der skal sættes i søen. Fx skal der flere arrangementer, koncerter og fællesspisninger i fremtiden. Vi kommer også til at ligge rum til en kunstklub for børn, dans for unge og inspirerende foredrag for de lidt ældre.   

Hun glæder sig især til, at der bliver mere liv på Asger Jorns Allé og de andre planlagte butikker kommer i gang. Hun håber også at kunne få kommunens tilladelse til at lave udendørsservering, når sæsonen herfor begynder.

“Det har været en hektisk start, så der er stadig nogle ting, der lige skal falde på plads, men det har været fantastisk at opleve den store opbakning,” siger hun.

Seline fra Schweiz har taget sine to børn med til børnetime i cafeen og gårdbutikken COBRAcph i Ørestad Syd.

Faktaboks:
Cobra er en international kunstgruppe, der især huserede i 40’erne og 50’erne. Navnet er en sammentrækning af bynavnene Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam for de bynavne, hvor kunstnerne kom fra. De danske deltagere var blandt andet Asger Jorn, Robert Jacobsen, Else Alfelt og Ejler Bille, der har lagt navn til flere vejnavne i Ørestad Syd. Det er denne sammenhæng, der har inspireret til gårdbutikken COBRAcph.

Mette og Tina vil lave social gårdbutik i Ørestad Syd

DEBAT:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk