Vinderen af projektkonkurrence om Amager Naturpark er fundet

naturpark amager vinder indgang stoettepunkt onlineDet blev arkitektfirmaet Møller & Grønborg, der med markante træbygninger vandt slaget om Naturpark Amager

 • En række markante træbygninger bliver de kommende pejlemærker for udflugter i Naturpark Amager. Det er resultatet efter et bredt sammensat dommerpanel tirsdag aften kunne afsløre vinderne af projektkonkurrencen om ny projektplan for Naturpark Amager. Ifølge opdraget skulle de kvalificerede deltagere i konkurrencen give deres bud på, hvordan tre indgange til Naturpark Amager og fire destinationspunkter skulle udformes og variationen i løsningsforslag var stor.

Et forslag brugte forskellige geometriske former, som et fælles udtryk for forskellige oplevelsesrum og et andet havde valgt at bruge broer i en smuk trækonstruktion til at binde forskellige områder sammen. Et tredje forslag introducerede deciderede bygninger i beton og et fjerde ville fylde kysten ud for diget i syd med en gigantisk beton-’strand’, der kunne bruges af blandt andet kajaksejlere på tur. Men ifølge den norske ekspertdommer arkitekt Reiulf Ramstad mindede de geometriske former for meget om haveanlæg og broerne var heller ikke lige hans kop te. Brugen af beton faldt heller ikke i ekspertdommerens smag og tilbage var så kun forslaget fra Møller & Grønborg i samarbejde med Adept, Atkins og Bark.

“Møller og Grønborg har forstået udfordringen med at bringe tingene op i en den store skala, som der lå i opdraget - hvordan navigerer man, hvordan bruger man et område, og hvordan komponerer man det, og det er det af de fem projekter, der definerer punkter i en storskala-regi, og det, tror vi i juryen, er en god tilgang i den nærmest todimensionelle verden, som Naturpark Amager er,” begrundede Reiulf Ramstad valget af forslaget.

naturpark amager vinder indgang dr byen onlineInspirationen har Møller & Grønborg hentet i de eksisterende fugletårne, og så har de fået et ekstra tvist i form af stejlere former eller langt større konstruktioner.

Formanden for dommerkomiteen vicedirektør i Naturstyrelsen Signe Nepper Larsen var efter kåringen af vinderen også glad for valget.

“Vi faldt for, hvordan vinderforslaget nænsomt og dog markant går ind og laver nogle pejlemærker i Naturpark Amager. De har stor respekt for den horisont, som vi alle er glade for derude, så du kan blive ved med at opleve den og samtidig blive ført ud i området,” sagde hun.

Vicedirektøren var ikke bekymret for at de høje udsigtshuse ville komme til at dominere landskabet.

“Projektet er både diskret og markant, og som fagdomemren siger at få afbalanceret det store næsten uoverskuelige område og samtidig kunne finde rundt i det uden at gøre pejlemærkerne dominerende, er virkelig en kunst, og det synes jeg, de har ramt godt,” sagde hun.

De næste skridt er nu brugerinddragelse i flere omgange og så et endeligt projektforslag, der kan indstilles til godkendelse af myndighederne. Disse tiltag forventes allerede gennemført i år, mens myndighedsbehandlingen formentlig vil tage lidt længere tid, så den anlægsarbejdet kommer tidligst i gang i 2021.

 

Illustrationer: Møller & Grønborg

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk