lørdag 19 september 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 kultur

Mangfoldighedens ø, lidt endnu?

vm bjerget udsigt rikkebiancacolburnDet nyeste afsnit i podcastserien 'Stemmer Fra Amar' handler om mangfoldigheden i boligudvikling, byplanlægning og det levede liv på Amager i de sidste 150 år. 

På Amager er et slaraffenland af boliger, med alt fra kolonihaver og højhuse til villaer, almene betonboliger og små idylliske murstensrækkehuse. Og der er plads til mange forskellige slags beboere. Lidt endnu. For priserne går op og presset på de almene boliger stiger. 

Det nyeste afsnit i podcastserien 'Stemmer Fra Amar' handler om mangfoldigheden i boligudvikling, byplanlægning og det levede liv på øen i de sidste 150 år. Om arbejdernes egne boligbyggerier i starten af 1900-tallet, boligmanglen efter Første Verdenskrig, det fattige Vestamager med træhuse bygget efter de forhåndenværende søms princip, villadrømme for de velbjærgede, højhuse for enhver smag og konflikten mellem natur og byggeri. Og så handler det om de mange forskellige mennesker, der har valgt at bo på Amager. Hvad enten de er tilflyttere eller har boet på øen hele deres liv.

Øen med de mange boliger
Amager har stort set alle tænkelige typer af boliger. Måske på nær slotte. Der er kolonihaver fra slutningen af 1800-tallet, villaer i alle tænkelige byggestile, betonboligblokke, rækkehuse, bondegårde, skipperhuse, urbane højhuse. Igennem podcasten kommer lytteren bl.a. på en arkitektonisk byvandring i Ørestad med professor emeritus Peder Boas, som sad i Borgerrepræsentationen i 60’erne og 70’erne. Han tager lytteren med rundt til en række markante byggerier og forklarer hvad der er så specielt ved dem. Og fortæller om Fingerplanen, der skulle sikre beboerne i forstadskvartererne nem transport ind til byen - bare ikke på Amager. 

Konflikt mellem boliger og natur
Peder Boas er ikke bange for at sige sin mening om det udskældte Vejlandskvarter, som er planlagt ved campingpladsen. 

"Nu vil man så bygge by længere inde på fælleden. På den måde freder man skrubtudserne, men man freder ikke menneskene. Hvis man skal fra nord til syd på Fælleden, så bliver det sværere både for mennesker og dyr. Jeg synes ikke man skulle bygge noget. Jeg ved ikke hvad det ligner at tage et stykke fredet jord og bygge på det for at finansiere en metro!"

Barndom mellem husene
Varierede boliger skaber en varieret befolkning med vidt forskellige interesser - men samme ønske om at blive på deres ø. Vi møder Niels Balling, der er født og opvokset i Sundby. En rigtig Amagerdreng, som også planlægger at stille træskoene her. Han fortæller om sin barndom med kammeraterne på øen i 1950’erne og 60’erne. 

"Vi kørte igennem Urbanplanen, som var gartnerier, og ud på Fælleden for at lege. Om vinteren løb på isen og knækkede den bag os. Vi kunne komme ind overalt. Det offentlige rum var meget større. Intet var låst af. Det var et mere frit og ukontrolleret bærneliv. Mere trygt. Der var mindre trafik, så vi brugte vejene til at lege på. Og når kirkeklokkerne ringede så var det med at komme hjem og spise aftensmad.” 

Samme glæde over at bo på Amager har de to unge kvinder Simra Mohammad og Aysha Talbi, som har boet det meste af deres liv i Urbanplanen og elsker det. De er med til at organisere aktiviteter for beboerne og har skrevet sig op til de større boliger, så der er plads til familieforøgelsen, når de en dag bliver gift. For som de siger: ”Amager, det er Amager!”

Stemmer fra Amar er er støttet af Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og Museum Amager. Afsnittet Boliger, boliger, boliger! kan høres i SoundCloud, Itunes, Podtail & Tunein. Foto: Rikke Bianca Colburn.

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Louises klumme

DEBAT: