fredag 4 december 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 kultur

KULTUR I HJEMMET

agota kristofPga. den midlertidige nedlukning af byens kulturinstitutioner vender vi denne gang perspektivet og ser på de kulturmuligheder, der åbner sig inden for hjemmets fire vægge.

Filmstriben overlever

I disse Coronavirus-tider kan man glæde sig over, at Filmstriben er blevet reddet i Københavns Kommune. Tidligere på året lød det ellers i en pressemeddelelse, at det fra 1.marts ikke længere ville være muligt for københavnerne at se tre gratis film eller tv-serier pr. måned over bibliotekernes streamingtjeneste. 

filmstriben dumpImidlertid viste det sig, at der var 'rod i regnskabet': de tal, som lå til grund for politikernes beslutning om at omlægge budgettet, var fejlagtige. 

Bl.a. blev der argumenteret med, at Filmstriben ikke var særlig populær, men store protester og en ny gennemgang af tallene viste, at det ikke holdt stik. Faktisk var antallet af udlån over fire gange større end først oplyst. Så nu kan københavnerne altså stadig nyde godt af Filmstribens mange gode tilbud. 

www.fjernleje.filmstriben.dk. 

Nye film i uge 11: The Bookshop, Carmen & Lola, Frøken Umulig, Gøg & Gokke, Heksejægerne,  Mary og troldkvindens blomst,  Minding the Gap, Nr. 7, Peberbanden og den sorte konges forbandelse, Pjuske flyver fra reden, Stormy 4, Restaurangutang, 

”Det Store Stilehæfte” 

Den stærkt anmelderroste forestilling ”Det Store Stilehæfte” på Husets Teater, der bygger på Agota Kristofs (foto foroven) roman af samme navn, er på linje med alle andre større kulturarrangementer aflyst. 

I stedet kan det anbefales at sætte sig til rette derhjemme og læse denne fremragende roman.                          

Kristof skriver på baggrund af sin egen historie, født som hun er i Ungarn, hvor hun som barn først oplever nazismen, siden det kommunistiske Sovjets annektering af landet. Under opstanden i 1956 flygter hun til Schweiz, hvor hun skal begynde forfra: Lære at klare sig i en ny sammenhæng og lære sig et nyt sprog. 

At de gennemgående temaer i romanen er hjemløshed, fremmedgørelse og udsathed, er derfor ikke så mærkeligt.                                                                                                                

Bogens fortællere er et par 13-årige tvillingedrenge, der er placeret på landet hos deres alt andet end hjertelige bedstemor under en krig. Her skal de lære sig at overleve i et ugæstfrit miljø. Hverken tid eller sted er præciseret, så det bliver en almenmenneskelig beskrivelse af en opvækst og kamp for overlevelse under ekstremt hårde vilkår. 

I en nøgternt konstaterende stil fortælles om uhyrligheder, der i deres følelsesmæssige nøgenhed rammer så meget desto hårdere og understreger historiens alvor. En væsentlig bog. 

philip roth 2013 nemesis haeftet bogPhilip Roth: ”Nemesis”

God litteratur kan udvide vores perspektiv, men også belyse og bearbejde det, vi står midt i. Philip Roths roman ”Nemesis” må anbefales som en bog til tiden. Roths roman beskriver en polioepidemi, der breder sig i Amerika, inden den altafgørende vaccine var opfundet. 

I romanen følger vi en ung mand, Bucky, der tager sig af aktiviteter for en række storbybørn, der ikke kan komme på landet i den kvælende varme sommer, hvor en polioepidemi truer. Roth når hele vejen rundt i følelsesregisteret, når han beskriver, hvad en sådan epidemi fremkalder af både storsind, men også frygt og vrede. Og læs den ikke mindst for sin beskrivelse af, hvad smittefrygten kan gøre ved et samfund, hvor grænsen mellem solidaritet og søgen efter syndebukke bliver hårfin.

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: