tirsdag 29 september 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 kultur

Ny bog om stress af Ørestad-forfatter

lars damkjaer stressbog01Torsdag 19. juni udkom bogen Mindre stress, mere nærvær skrevet af Lars Damkjær, der arbejder som coach og mindfulness-instruktør med speciale i stresshåndtering

Lars Damkjær, der bor i Ørestad Nord, har tidligere skrevet en roman, men denne gang har han kastet sig ud i en mere fagligt orienteret bog, der omhandler et af de emner, som han arbejder med i det daglige. ”Arbejdet med det enkelte menneske og de bløde værdier i livet har altid haft min interesse. Det startede vel allerede, da jeg var barn. Jeg kunne godt lide at samle folk omkring mig”, fortæller Lars Damkjær.

Den 43-årige coach og instruktør i mindfulness har speciale i stresshåndtering og i bogen deler han ud af såvel sin professionelle viden som sine personlige erfaringer.

Oprindelig er Lars Damkjær uddannet i kommunikation og sociologi, så interessen for mennesker og deres relationer har altid været til stede. Efter endt uddannelse underviste Lars Damkjær i en årrække, og han fungerede desuden som vejleder for unge, der var i gang med den fri ungdomsuddannelse.

Ingen er perfekte
Forfatteren og underviseren har i en længere periode opholdt sig i Sri Lanka, hvor han var med til at starte og drive en helseskole.
”Det var i Sri Lanka, som jo er et buddhistisk land, at jeg lærte at meditere”, siger Lars Damkjær.
”Jeg blev gode venner med en del munke, og jeg ønskede at tilbyde andre vesterlændinge en anderledes livsstil bygget på principperne i ayurveda, der giver metoder til at finde balance i sind og krop.”
Skolen hed i øvrigt Samadhi, der blev titlen på Lars Damkjærs første bog, der bygger på hans oplevelser i det fremmede land. (Omtalt i Ørestad Avis).
”Det har været vigtigt for mig, at den nye bog også er skrevet ud fra mine personlige erfaringer. Jeg ønsker at være ærlig og oprigtig og via eksempler fra mit eget liv at vise, at ingen er perfekte. Jeg ønsker ikke at blive set som en slags guru, der har det rigtige svar på alt”, fortsætter Lars Damkjær.
”For at kunne håndtere stress eller ekstreme situationer i livet, er det vigtigt at finde en balance i sit indre. Hvis man har oparbejdet en stærk indre kerne, kan man godt tåle nogle gange at blive kastet ud i tovene eller selv at bevæge sig ud til polerne. Man skal finde evnen til at kunne vende tilbage til sin kerne. Det kan min bog hjælpe med.”


stressbog01Det er Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, der har stået for redigeringen og udgivelsen af Lars Damkjærs bog.
”Jeg får snart en helt særlig form for udstilling i et vindue i deres butik i Købmagergade. Vinduet bliver et lille, roligt åndehul midt i den store by. Her kan forbipasserende komme ind og få instruktion, så de kan meditere i fem minutter siddende i vinduet, mens verden passerer forbi og nysgerrige måske stopper op og ser på. Den oplevelse ser jeg meget frem til. Det bliver udfordrende; både for deltagerne og mig”, smiler Lars Damkjær.

Ørestad er ro, lys og luft
Lars Damkjær og hans mand har boet i Ørestad siden 2006.
”Vi er utroligt glade for at være her. Det er spændende at følge med i udviklingen, der sker her, og så tager det jo kun 10 minutter at cykle ind til Rådhuspladsen. Til gengæld er der en dejlig ro her og stort set ingen trafik. Her er lys og luft, og her er grønt. Jeg har ikke brug for mere liv eller flere caféer. Det behov er der masser af muligheder for at få opfyldt inde i byen.
Som flere lokale vil vide, bor der mange unge familier i Ørestad og sammenlignet med resten af København er der her flere erhvervsaktive, der gennemsnitligt tjener mere end befolkningen i de andre bydele. En travl hverdag, hvor arbejds- og familieliv skal gå op i en højere enhed, kan medvirke til en følelse af stress, og bogen kan måske derfor have en særlig appel til lokale medborgere.

Fremtiden
På spørgsmålet om, hvad Lars Damkjær har af planer for den nære fremtid, svarer han: ”Faktisk har jeg skrevet endnu en roman med titlen Lykkeridder. Det er hensigten, at den skal udkomme i år. Der er tre kvindelige hovedpersoner og de falder alle tre på hver sin måde i det, jeg kalder lykkefælden.” Lars Damkjær kan lide at skrive og afviser ikke, at der måske kommer flere bøger i fremtiden.
”Men jeg vil også gerne arbejde mere med unge mennesker igen. Der er fx mange gymnasieelever, der oplever et pres, som stresser dem. Det kan jeg hjælpe med at forhindre. Yoga har altid været en integreret del at mit liv, og både yoga og mindfulness er effektive midler til at håndtere og forebygge stress”, slutter Lars Damkjær.

’Mindre stress, mere nærvær’
(Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck) er forsynet med QR-koder, der giver direkte adgang til lydfiler med konkrete øvelser.

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: