Lyden af ordet 'Smatso'

foredrag smatsoREMISEVEJ: 120 forældre og lærere var mødt op til foredrag og debat på Dyvekeskolen om børn og unges sprogbrug. Det blev en aften med mange saftige ord - og en alvorlig formaning til de voksne

En 14-årig pige ser sin kvindelige klasselærer på gaden, og løber hende glad i møde. "Hej Lone, din flaprefi..e"! siger hun til læreren og smiler stort.
Eksemplet er et blandt mange, som cand.pæd. og tidligere formand for børnerådet, John Aasted Halse, bruger denne aften på Dyvekeskolen, hvor stolerækkerne er tæt besat med lærere og forældre, som er bekymrede over det hårde sprog som mange børn og unge bruger i flæng i dag. Også foredraget - og denne artikel- indeholder ord og vendinger, som kan virke krænkende. John Aasted Halse har for eksempel valgt at kalde foredraget for "Fuck dig din smatso - Når børn og unges sprog krænker". I denne artikel har vi maskeret de værste ord.

Fattigt sprog
Pigen i eksemplet ovenfor prøvede på sin egen måde at give sin lærerinde et kompliment. Lærerinden vidste det godt, og tog imod elevens hilsen uden at vise, at hun fandt ordet krænkende. Men skulle hun ikke have påtalt den krænkende sprogbrug? En dag sidder skolepigen til en jobsamtale. Eller hun møder sin potentielle svigermor. Skal de også acceptere det krænkende udtryk?
Dette og mange andre spørgsmål optager de 120 fremmødte. Skoleleder Jesper Fremming mener dog ikke at Dyvekeskolen har større problemer med krænkende sprog end andre steder.
- Men problemet er stort nok alligevel. Når jeg hører en 14-årig pige sig "Fuck dig, din lu..r" til en anden pige, så synes jeg at der bliver overskredet nogle grænser. Måske har de unge fået et fattigere sprog. De kan ikke udtrykke vrede eller brokke sig i mildere nuancer, men griber til de stærkeste ord med det samme, siger Jesper Fremming før foredraget begynder.

Misforstået tolerance
John Aasted Halse går hurtigt frem og bruger mange eksempler. Han har gennem interviews med børn, unge, forældre og lærere undersøgt brugen af det "grimme sprog". Og mener at der er flere grunde til at de unges sprog opleves som mere krænkende end tidligere.
Det handler om medierne, hvor børn får serveret nye og stærkt krænkende udtryk og ord uden nogen form for censur. Om forældre og lærere, som udviser en helt misforstået tolerance over for det grimme sprog. Og om en manglende dialog med børn og unge om sprog.
- Det handler ikke om at indføre det totale forbud. Alle børn og unge har deres private rum, hvor vi aldrig får at vide, hvad der foregår. Men så snart de er i samme rum som os, så har vi pligt til at fortælle dem, hvordan deres sprog påvirker os. Og vi skal ikke være bange for at forbyde ord i klasseværelset eller ved spisebordet, hvis vi føler at de er nedsættende, siger John Aasted Halse.

Betydning skrider
Han fortæller, at han blot en halv time inden foredraget sad i bilkø ved Roskilde, og tænkte "Fuck! Nu kommer jeg for sent".
- Men jeg var alene og udsatte ikke andre for ordet. Desuden må vi erkende, at F.U.C.K. har fået en anden betydning end den oprindelige. I Danmark i hvert fald. I England og USA betyder det nemlig stadig det samme, som det altid har gjort.
- Men derfor kan det stadig virke krænkende på nogle. Og derfor må læreren tage det op i klassen, og erklære klasselokalet for fuck-frit område. Hvis og når reglen bliver overtrådt, så skal man også være klar med sanktioner. Hvis der ikke er nogen konsekvens, mister de unge fuldstændigt respekten for os, sagde John Aasted Halse.

Kvindesynet

Han begynder at hæve stemmen. Vi kommer ind på kvindesynet i mange af de populæreste slangudtryk.
- Se for eksempel denne linie fra Niarn: "Jeg vil sniffe en streg i din røvspræk". Det er efter nogle anmelderes mening den rene poesi. Problemet er bare at Niarn sælger tusindvis af cd'er og downloads til drenge i 12-14 års alderen. De aner ikke hvad det betyder, men de synes at det er sejt at sige det til pigerne, siger John Aasted Halse.
- Et andet eksempel: En 12-årig dreng skændes med sin mor og siger: "Flet fi..en, mor". Næsten alt det grimme sprog er dybt kvindeundertrykkende og nedværdigende over for det kvindelige køn! Og jeg fatter ikke, at det er rødstrømpernes døtre og døtres døtre, som i dag sidder og fniser forlegent, når de bliver kaldt for ludere, og det der er værre. Hvad er der sket? spørger John Aasted Halse, og slår ud med armene.

Image

Giv dem modspil
Da han selv var ung, og havde købt sin første singleplade med Rolling Stones, brasede hans far ind på værelsen og sagde "Så slukker du. Vi vil ikke høre det psykopatmusik i vores hjem".
- Men prøv at indføre den samme censur i dag. De fleste børn og unge har en iPod eller Mp3-afspiller med 800 numre, som de kan høre hvor som helst og når som helst. I når aldrig at lytte alle de tekster igennem!
I stedet for må vi forældre tage den "udfordrende dialog", forklarer John Aasted Halse.
- OK, de hører Niarn, og du kan ikke gøre noget ved det. Og han synger om "bøsse..ve, der skal dø med pi..en i munden". Som forælder eller lærer bliver du nødt til at spørge de unge, om de forstår teksterne, om de ved hvad ordene rent bogstaveligt betyder, om de vil kunne lide at blive kaldt det samme selv.
- Gør det klart for dem, hvor jeres egne grænser går. Forklar dem, at de kan høre på den musik de vil, men at den og den sprogbrug er helt uacceptabel, nedværdigende og krænkende for de fleste mennesker. Ellers lader du dem i stikken, siger John Aasted Halse.

  • louise raaschou OKT 2015Det nye år kickboksede sin ankomst, men hvad, der ikke slår en ihjel, gør forhåbentlig en tyndere. Og i hvert fald nostalgisk efter gode, gamle ’19

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk