mandag 24 september 2018

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 københavn

Kalvebod skal sikres mod 1000-års stormflod - hurtigst muligt

stormflod genreNy stormfoldsplan fra Københavns Kommune viser at risikoen for stormflod fra syd er højest. Kalvebodløbet skal sikres med diger og sluse

• Det kan ske i næste uge, eller om 50 eller 500 år: En stormflod vælter ind over København, sætter menneskeliv på spil, gør huse ubeboelige og lægger  metroen og varmeforsyningen død i årevis.
Københavns Kommune vil med en ny stormflodsplan sikre byen imod stormflod for 3,5 mia. kroner. Og det er billigt i forhold til at der kan opstå skader på op til 12 mia. kroner som følge af en såkaldt 100-års stormflod. Bliver hovedstaden ramt af en såkaldt 1000-års stormflod, kan den medføre skader for 19 mia. kroner.

stormflod planEn ydre sikring skal beskytte havnen og de ydre kyster af København. Der er i dag allerede etableret et dige fra motorvejsbroen ved Kalveboderne og ned til Kongelunden (Vestamagerdiget) der beskytter Ørestad og Metroen. Sikring af Kalveboderne har højeste prioritet, da stormfloder fra syd er en større trussel end stormfloder fra nord.. Illustrationer: Københavns Kommune.

Teknik- og Miljøudvalget har godkendt den nye stormflodsplan 29. maj, og den sendes nu videre til Borgerrepræsentationens møde 22. juni. Planen anbefaler en ydre sikring af byen, der kan holde en 1000-års stormflod tilbage.
”Klimaforandringerne er desværre en uundgåelig realitet. Derfor er vi nødt til at beskytte København mod klimaforandringernes konsekvenser. Der er samfundsøkonomisk er god fornuft i at sikre hovedstadens bygninger og infrastruktur mod oversvømmelserne,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).
 
Sikring af Kalvebod nu
I syd blev Vestamagerdiget rundt om Kalvebod Fælledforhøjet i 2011. Men det er ikke nok. Indsejlingen under motorvejsbroen ved Kalvebod skal kunne lukkes helt af så vandmasserne ikke trænger ind over København og Hvidovre. Dette arbejde skal påbegyndes hurtigst muligt, da nye vurderinger har vist, at risikoen for stormfloder fra syd er mest sandsynlige på den korte bane, og vil være mere ødelæggende end tidligere antaget.

10.000 års sikring af Ørestad
Med Vestamagerdiget skulle Ørestad og dens værdifulde infrastruktur som motorvejsgrav, metroanlæg og jernbane allerede være sikret imod en 1000-års stormflod. Men den ultimative monster-stormfold kan stadig nå ind til Ørestad. Derfor vil Vestamager Pumpedigelaug forlænge diget med 'Ullerupdiget' inde i Kongelunden. Dette landdige skal sikre at Ørestad kan forblive tør ved den absolutte 10.000 års stormflod.
Vestamager Pumpedigelag består af Naturstyrelsen, By & Havn, Sund & Bælt, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Vejdirektoratet og Bella Center.

stormflod scenarieInderhavnen skal kunne lukkes mod nord
Også mod nord og øst skal byen sikres. Dette arbejde haster mindre, og skal stå færdigt senest om 30-40 år. I stormflodsplanen foreslås det, at beskyttelse af byen sammentænkes med deponering af jord fra byens mange anlægsarbejder. Blandt andet skal der ses nærmere på muligheden for at deponere jord ved havneindløbet ved Trekroner. Kombineret med en sluse skal det kunne lukke Inderhavnen helt af.

Business:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.