lørdag 26 september 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Naturparken i januar

storehoej januar kirsten degnKlumme om naturens gang i Naturpark Amager og oplevelser i og med naturen.

Så er julen og nytåret overstået, og det er hverdag igen. Selvfølgelig er det hyggeligt med jul og samvær med venner og familie, men hverdagen er bedst. Jeg har været på juletur til Ringkøbing og Vesterhavet, og på nytårsferie i sommerhus på Møn, og det er dejlige naturoplevelser hver for sig – men jeg glæder mig altid til at komme hjem igen til mit eget område og se hvad der sker her.

Jeg glæder mig til det nye år, et nyt forår med spirer alle vegne. Ja spirerne er allerede ved at titte frem i krukker og plantekasser. Der skal passes på dem i denne tid, der er ingen der ved hvornår det lige pludselig er vintervejr, men et par grangrene fra et brugt juletræ gør underværker. 

Julerosen i min plantekasse har længe stået med store knopper, og lige så snart det er lidt mere lyst i vejret står den pludselig en dag med store udsprungne blomster. Den kigger jeg ud til hver dag inde fra stuen. I vore dage sælges julerosen alle vegne op til jul, men det er nu det sjoveste når man følger en man har haft i mange år. For år tilbage var det bare en elsket haveblomst, og endnu længere tilbage var den kendt som lægeplante, og den er for øvrigt giftig.

is januar kirsten degnNår man går rundt i området vil man også på græsområder kunne se mange af de små hvide bellis (tusindfryd) som står og blomstrer lystigt på trods af at det er vinter – de vil dog forsvinde så snart frosten slår rigtig igennem, men de er fine lige nu. Der er også blomstrende træer langs kanalen, og i havene kan man se både kejserbusk og vinterjasmin i fuld flor. De har haft gode betingelser denne vinter, men blomstrer normalt om vinteren. 

Fuglene er særlig tydelige i denne tid – de kommer tættere på vore huse, og der er ikke blade på træerne, så vi kan se dem. Den anden dag var fasankokken helt inde og spankulerede rundt  mellem vores huse, og jeg har set både rødhalsen og gærdesmutten her i min egen hæk.

Vi har haft et par frostnætter i løbet af måneden, og så er det fint at se alle vandpytterne med ”isblomster” på. De forsvinder hurtigt op af dagen, for jorden er slet ikke gennemkold endnu.

Søndag var jeg ude at gå med Jeff Priis i hans ”Gå med” gruppe. Det var et fantastisk vejr at gå i, det var for en gangs skyld vindstille og lyset var det flottest tænkelige. Vi gik godt 5 km i 1,5 time, og kom bl.a. ud til Storehøj, hvor der er den flotteste udsigt ud over Fælleden. I øjeblikket er farverne helt specielle – den gule rørbevoksning, og det blå, blå vand. Vi kunne i det fjerne se et rådyr, og vi hilste også på fiskehejren. Vi var ca. 10 på gåtur – det kan klart anbefales. Jeff inviterer i FB-gruppen for Ørestad.

Man synes ikke der sker så meget sådan en januar måned, men det gør det jo alligevel – og dagen tiltager langsomt, når denne måned er gået er den tiltaget med 1 time og 27 min. – det er ikke så lidt endda, og fra nu af går det hurtigt fremad.

Naturparken i december

Naturparken i november

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Louises klumme

DEBAT: