torsdag 1 oktober 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Naturparken i december

 raager kirsten degnKlummen om naturens gang i Naturpark Amager, ture på fællederne og oplevelser i og med naturen.

I december måned drejer næsten alt sig om den forestående jul – alle har travlt, og alt skal være klart til fejringen. 

For mig er det vigtigste element i december måned at vi den 22. december  har årets korteste dag – vintersolhverv. Nogle år er det den 21. december, datoen varierer fordi der er forskel på et kalenderår og et solår, og datoen bliver korrigeret ca. hvert 4. år.

Vintersolhverv betyder at det går mod lysere tider, dagen tager til i længde, dog ikke meget de første uger, men lidt har også ret, og bare det at det går den rigtige vej. Når denne udgave af avisen udkommer er der kun godt en uge til det vender. 

Den 1. december var det et fantastisk solskinsvejr, og jeg tog en tur ind på Amager Fælled og nød al ”julepynten” i form af de flotteste røde hyben og grene med grå lav. Sidst på dagen blev vi igen belønnet med den flotteste vesthimmel – ja nu er det jo nærmest sydvest – der er ikke langt fra solopgangstid til solnedgangstid.

Et sjovt lille naturfænomen som er særlig tydelig lige nu er hekseringene som vi kan se på plænerne langs med metrolinien inde omkring DR-byen. Det er græsset som får en speciel grøn farve, hvor der er svampemycelier i jorden.

Et andet sjovt syn i denne tid er, når vi bliver invaderet af store flokke af råger, som kommer flyvende i skumringen mens de skriger voldsomt – de flyver lavt og slår sig ned på f.eks. parkeringspladsen og indtager alle båsene og cykelstativerne. Rågerne lever i flokke, og lige i denne tid ser vi dem, når de flyver fra fødeområder til soveområderne.

Jeg har lige været en tur ude at gå i et af vores kolonihaveområder. Dem er der mange af her på Amager, og det er altid sjovt at vandre rundt og se den store mangfoldighed, der er i sådan et kvarter. Det er et mix af små knaldhytter, fra dengang der kun var kolonihavehuse på grundene, og store huse som er nybyggede og beregnet til helårsbrug. Der er sket meget i de sidste år på det område, for det første er der mange kolonihaveforeninger som har åbnet for helårsbeboelse, og for det andet er det blevet attraktivt og klientellet skiftet så det nu er et dejligt mix af familier med børn og pensionister.

Kolonihaverne har en lang historie, det er over 100 år siden det startede, og var oprindelig til arbejderfamilierne fra de store byer, som her fik en mulighed for at komme udenfor byen, og få lidt jord, som kunne dyrkes og bidrage til husholdningen. 

Det har selvfølgelig indvirket på priserne, at det nu er eftertragtet at have en kolonihave. De fleste kolonihaver vi har her på Amager bærer præg af at ligge tæt på byggeri og trafikårer, men luk ørerne og kig den anden vej, hvis du bliver træt af at kigge på byggekraner og lytte til motorvejslarmen – der er dejligt i området. 

Som nævnt i indledningen, så er der ikke længe til at dagene længes, og vi går mod lysere tider. Jeg plejer at sige, at hvis vi bare når hen over julen uden at det er blevet rigtig vinter, så kan det ikke blive så  lang en vinter, selv om den jo selvfølgelig også har sin charme, og naturen har også brug for en hvilepause.

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: