• Lise Thorsen, Cyprestårnet, Richard Mortensens Vej
  • Debat

Ørestads kommende kirke bør gå forrest

lise thorsen 2016• Ørestad skal have en helt ny kirke. Det er fint, for med den befolkningstilvækst vi forventer i Ørestad er det kun rimeligt, at kirken får sit eget hus, selv om de lånte lokaler i 8-tallet ser ud til at fungere indtil videre

I forhold til en helt ny bygning, er der flere ting, jeg synes, man skal være opmærksom på. For det første arkitekturen. Ørestad er med rette kendt for en række ikoniske bygninger som Hotel Bella Sky, Royal Arena, VM-bjerget og 8-tallet. En ny kirkebygning bør helt naturligt tænkes ind i den opmærksomhedsvækkende sammenhæng.

For det andet: Lad kirken åbne sig ud mod omverdenen, ud mod andre religioner. Invitere andre inden for.
I Berlin har man et projekt kaldet ”House of One”. Her findes en kirke, en synagoge og en moské i samme bygning. Ideen med House of One er, at de tre religioner hver for sig kan dyrke deres egne traditioner og samtidig mødes til arrangementer i et fælles rum. Det er da en smuk tanke!

Et andet eksempel er Peder Lykke Centret, som siden 2013 har været et såkaldt mangfoldigheds-plejehjem med et fælles lokale, hvor man ad elektronisk vej på skift skaber en illusion om kirke, moske eller noget helt tredje, som man nu måtte ønske det. Jeg har set det demonstreret, og derfor ved jeg, det er både smukt og stemningsfuldt. 

I Danmark har vi et grundlovsfæstet bånd mellem den evangelisk-lutherske kirke og staten. Men der står ingen steder, at det automatisk betyder, at man skal vende andre ryggen og lukke sig om sig selv.  Der er intet som religion, der er blevet brugt som middel til at undertrykke og forfølge andre mennesker. Gennem hele historien og stadig i dag. Selv om de samme religioner prædiker fred og fordragelighed. Det er et paradoks, som jeg mener, man bør konfrontere frem for at negligere eller acceptere. Derfor er der mere end nogensinde brug for at signalere, at man godt kan bo i samme hus. At man kan leve side om side som venner.
Den kamp bør Ørestads kommende kirke gå forrest i.

Mere debat:
  • louise raaschou OKT 2015Det nye år kickboksede sin ankomst, men hvad, der ikke slår en ihjel, gør forhåbentlig en tyndere. Og i hvert fald nostalgisk efter gode, gamle ’19

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk