Nu skal Ørestad City leve op til alle drømmene

soeren risager hansen hubnordic apr 2020Med Søren til eksamen: Det er lidt af en opgave at indrette en stue for hele Ørestad på 10.000 kvadratmeter. Men det er opgaven lige nu for Adm. direktør Søren Risager-Hansen, som om kun et år skal være med til at klippe snoren og indvie den tredje ejendom i KLPs HUBNORDIC-koncept, den på på Kay Fiskers Plads. Nogle af kodeordene er at skabe individuelle tilbud for mange, og udvikle et miljø hvor mangfoldighed opleves som en værdi.

Det kan tage pusten fra enhver at komme ind i det kæmpestore HUBNORDIC byggeri på Kay Fiskers Plads i Ørestad City. Alene stueetagen er på 10.000 kvadratmeter, og her skal der indrettes et bymiljø, som kan bruges af både KLP's egne cirka 5.000 brugere, af Ørestads 20.000 indbyggere og gæster og af studerende og elever på bydelens skoler og gymnasier. 

Butikker og restauranter vil også have adgang fra sivegaden og Arne Jacobsens Allé. Og inde i huset løber en bred 'semi-offentlig' arkade fra nord til syd, som man kan gå igennem og opholde sig i. Her kan virksomheder, deres medarbejder og gæster og byens mange brugere deles om spisesteder, butikker, fitnesscenter, markedsdage, optræden og meget mere. 

Renaissance for Ørestad
"Det her projekt skal fuldende Ørestad City og give Ørestad en renaissance. Ørestad City skal hedde City af gavn og ikke kun af navn. Vores tredje HUBNORDIC-ejendom har den ultimative placering lige midt i city og er samtidig monsterstor. Så skal vi også kunne give meget tilbage til byen," siger Adm. direktør i KLP Danmark A/S, Søren Risager-Hansen. 

Han viser engageret rundt i byggeriet. Indgangen ud til Ørestad Station leder ind til ANKOMSTPLADSEN, hvor man kan handle i en kvalitetskiosk eller møde en date i caféen. Lidt længere inde i huset mødes man af en 'host' som viser vej hvis man har en mødeaftale i huset.

"I stedet for skranker opretter vi nogle 'Service Points', hvor værten står ude på gulvet for at komme dig i møde og hjælpe dig." 

Et andet stort område er MØDEPLADSEN med små mødekuber, større møderum og et auditorium. Området bookes af husets lejere og andre. I den sydlige ende af etagen ligger MARKEDSPLADSEN. Her er der ekstra højt til loftet  og en Foodcourt, hvor husets brugere spiser frokost på forskellige spisesteder.

Om aftenen er der andre arrangementer. Det kunne være en spiseklub i Ørestad som mødes her til ugentlig fællesspisning. I den østlige del af etagen ligger LEGEPLADSEN. Den kan bruges til alt, fra Apples næste produktlancering til bridgeturnering med efterfølgende middag. En ny venue for hele København. 

Hele ugen kommer beboere, medarbejdere og gæster ind for at benytte sig af skomageren, hælebaren, tøjrenseriet eller blomsterhandlen. Og alle KLP's ejendomme i Ørestad gøres rent af medarbejdere fra Gladfonden, som uddanner og beskæftiger mennesker med særlig sårbarhed eller handicaps. KLP drøfter med Glad Fonden, om de også kan levere andre af de mange serviceydelser, som HUBNORDIC vil tilbyde Ørestad.

hubnordic markedspladsen'Den gamle buffet er død' 
Selv om mange aftaler mangler at blive indgået, og mange ideer skal efterprøves, så er målet at HUBNORDICs ground level åbner fuldt udlejet og i fuld aktivitet i forsommeren 2021. 

En af grundtankerne er at skabe individualiserede tilbud og 'luksus convenience".

"Den traditionelle kantine er et dødt koncept. Vi har indgået aftale med Madkastellet, som kommer til at udvikle en lang række nye spisetilbud, som kan bruges af både medarbejdere og beboere i Ørestad. Et sted kan du få thai, et andet sted en fiskemenu. Det bliver et farvel til buffet'en, det kan jeg godt love," siger Søren Risager-Hansen. 

Butikker og servicetilbud skal være kvalitetsbetonede og tilpassede individet. 

"Vi tænker f.eks., at frisøren skal være en slags 'Chef du Coiffure', som kuraterer en række forskellige frisører til sin salon, alt efter kundernes behov og ønsker."

'På gaden var der intet'
Ideer og planer myldrer rundt på det 10.000 kvm. store grundplan, hvor væggene stadig står i rå beton. Fremtiden kommer slet ikke til at ligne den virkelighed, som mødte den norske pensionsfond KLP i 2000, hvor fonden købte tre af de største byggegrunde i Ørestad City, lige omkring Ørestad Station og Field's. 

Ørestad var stadig bar mark, men visionen var at medvirke til at skabe en international businesshub i den nye by.

Da Søren Risager-Hansen tiltrådte som adm. direktør for KLP Danmark A/S i 2009, så han en Ørestad City, som stadig var et godt stykke fra at leve op til drømmene. KLP havde på det tidspunkt lige bygget sin kontorejendom nummer to på Arne Jacobsens Allé 13, men den største grund ved Kay Fiskers Plads lå stadig hen som midlertidig parkeringsplads. "Vi lå dengang ved siden af institutioner som gymnasium, skole og Field's. Der var ganske få butikker og servicetilbud i gaderne, så alle lavede deres egne fitnesslokaler og kantiner. Ude på gaden var der intet," husker Søren Risager-Hansen. 

I dag mener han at  Ørestad på mange parametre er blevet en succes. Udbygningen er gået hurtigere end forventet, og det er et populært sted at bo. Men en bydel skal hele tiden vandes og udvikles. 

"Ørestad er nærmest født med mange af den gode by's kvaliteter. F.eks. god transport, natur, og indkøbsmuligheder i Field's. Og så mangler der lige et vigtigt element, også i et bæredygtighedsperspektiv: Liv og bymiljø."

hubnordic soeren groundfloor'Ikke nok med lidt bordfodbold i hjørnet'
Ørestad har fået en kritisk masse, som gør det muligt for KLP at bygge en faciliteter op i byen og sammen med byen. Så både beboere, brugere, gæster, medarbejdere osv. kan bruge dem. 

"Det er ikke længere forretningsmæssigt holdbart for nogen virksomheder at passe sig selv i hver sin kontorsilo. Nu er omgivelserne helt afgørende for vores strategi." 

"Hvor man tidligere har været optaget af at 'profitmaksimere' sin medarbejderressource, så handler alt i dag om at skabe en glad medarbejder, som gør kunderne glade, for det skaber i sidste ende også profit. Det er blevet ekstremt vigtigt for virksomhederne at finde og fastholde dygtige medarbejdere." "Det er ikke nok at lave noget ‘WEWORK' bordfodbold gratis fadøl og fælles events, som ingen rigtig ser meningen i." 

Inspirationen til HUBNORDIC kommer bl.a. fra hoteler og transithaller.

"Den moderne arbejdsplads skal tilbyde det hele - også et godt by- og handelsliv. Vi har talt meget med hotelbranchen og opratørerne i lufthavnenes transithaller. Steder hvor alle skal kunne komme og gå, men hvor sikkerheden er i orden. De virksomheder, som vælger at bo her, skal kunne føle sig trygge og sikre," siger Søren Risager-Hansen. 

 Som et nyt rumskib
Nogle gange sammenligner han den store, kommende bygning ved Ørestad Station med et rumskib, som lige er landet på den tidligere forblæste parkeringsplads. "Naboerne er forståeligt nok lidt nervøse for os ‘aliens’ – vi skal kommunikere og agere, så vi kan vise dem, at vi er venligtsindede". 

Derfor har KLP igennem et stykke tid været i dialog med nabovirksomheder, beboere og institutioner.

Blandt andet Ørestad Skole som samarbejder i et brobygningsprojekt, hvor de ældste klasser bruger byggepladsen som klasselokale. Dialogen handler også om at udvikle byrummene omkring HUBNORDIC og Kay Fiskers Plads. Her har KLP  bl.a. samarbejdet med ØICC om at kvalificere projektet. 

"Det er vigtigt for KLP, at vi med HUBNORDIC skaber interaktion med byen, dens foreninger og aktive borgere. Derfor er ØICC også et vigtigt forum for os at være med i, trække på og give til, i forhold til viden og ressourcer, fordi ØICC netop er et tværgående initiativ, som formidler ideer og potentialer mellem virksomhederne, uddannelsesinstitutionerne, 'entreprenørerne' og ildsjælene på tværs af hele Ørestad", siger Søren Risager-Hansen. 

Brugerundersøgelse og café
Om få uger lancerer KLP en stor brugerundersøgelse, hvor alle kan deltage. Målet er at få et præcist billede af, hvilke tilbud og aktiviteter de forskellige interessenter i bydelen ønsker sig i Ørestad City.

Og som et fysisk pilotprojekt  for hele brugerfilosfien åbner KLP denne sommer en ny café på hjørnet ved Arne Jacobsens Allé 17, som netop kan bruges af både medarbejdere, beboere og brugere i hele Ørestad City.

KLP har is i maven om milliardbyggeri i Ørestad

KLP-byggeri henter hjælp fra hotelbranchen

ØICC Medlemsprofil: KLP Ejendomme A/S

 

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk