fredag 4 december 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader                    BUSINESS

"Slip din indre iværksætter løs og lev langsommere"

ole ditlev nielsen livseksperimenter 2020845Ørestadforfatter udgiver ny bog, der skal hjælpe folk med fantasier om at starte eget til at få gjort noget ved drømmene.

Det pibler frem med nye butikker og projekter i Ørestad og nu er der hjælp at hente til alle, der leger med tanken om at stå af karriereræset og slippe de indre drømme løs. Det sker i form af en ny bog, der er skrevet af Ole Ditlev Nielsen, der selv bor i Ørestad Syd, og som for nogle år siden selv valgte at stå af ræset og sige sit faste job op for at forfølge en langsommere og mere kreativ levevej. 

Bogen hedder 'Livseksperimenter - en ukonventionel guide til et frit og kreativt liv'  og er delt i tre dele, hvor den første del har fokus på det filosofiske aspekt af at geare ned og finde sin egen mening med tilværelsen. Anden del er en række praktiske råd til, hvordan man kan komme i gang med at realisere sine indre drømme og fantasier, og endelig er den sidste del en række konkrete cases - også med beboere fra Ørestad, som fortæller hvordan de har formået at droppe livet i trædemøllen til fordel for et enklere men også meget friere liv.

“Det er fantastisk at se, hvad der sker i Ørestad Syd, hvor der inden for et år er åbnet en vinbar, en café, en frisør og en gårdbutik. Der er mange som drømmer om at åbne en vinbar f.eks., eller en hundelufterbusiness, men bare ikke kan tage springet. Man står stadig op og går på lønarbejde hver dag. Jeg kalder det for skyggekarrieren, når vi lever i skyggen af det, vi i virkeligheden gerne vil. Og med bogen vil jeg gerne hjælpe til, at man kommer ud af skyggekarrieren og mere hen i solen,” fortæller Ole Ditlev Nielsen.

Han har tidligere skrevet bøger om begrebet Slow Living, hvor det handler om at træffe nogle valg i livet, så der kommer mere ro på den daglige tilværelse, der så kan give plads til nye kreative udfoldelsesmuligheder. Ole Ditlev Nielsen har gennem disse bøger mødt mange mennesker, der har udtrykt et ønske om at kunne slippe tøjlerne mere. 

“Det handler meget om, hvordan man får et andet arbejdsliv, hvor man kan følge sine ambitioner om kreativitet og fleksibilitet. Det er ikke et liv for alle, og heller ikke et liv, som jeg synes alle skal leve, for der er meget stabilitet og tryghed ved et fast arbejde, og der er også meget man får. Bogen er til dem, der har drømmen om at forfølge et andet arbejdsliv og tage flere beslutninger selv, og være mere fleksibel, og dyrke kreative processer lidt mere, end man kan når man sidder fast i et lønarbejde,” uddyber han.

Ole Ditlev Nielsen er helt med på, at det langt fra er alle, der har lyst til at bryde ud af den daglige og trygge trummerum.

“Vi er spændt op mellem frihed og tryghed, og vi betaler med det ene for at få det andet. Et fast arbejde giver os tryghed for, at vi nok skal klare os økonomisk og få nogle af vores drømme ført ud i livet. Men arbejdet begrænser også vores frihed, og hvis du gerne vil have optimal frihed kan det være svært at få tingene til at køre rundt. 

Hvis man ønsker friheden, så er det en del af pakken, at man ikke har den samme tryghed, og det i sig selv kan være stressende,” fortæller Ole Ditlev Nielsen.

Overgangen behøver dog ikke at være så brat. Måske man i en periode kan gå ned i tid eller spare lidt ekstra op, så man er økonomisk rustet til de første måneder.

“Der er en fyr i Ørestad, der begyndte med at sælge mad, som han selv havde lavet derhjemme, og det er jo en god måde at starte på, hvis man gerne vil se, om det er noget andre mennesker kan lide og gerne vil betale for. Man kan altid begynde i det små og se, om det er noget, der kan lade sig gøre også økonomisk. En case i bogen er Berit i 8Tallet, der har været leder i Danfoss og som i dag måske har et mere usikkert arbejdsliv, men også en mere rolig og tilfredsstillende tilværelse som coach,” uddyber forfatteren.

Ole Ditlev Nielsen er uddannet cand.mag. i historie og dansk og har i mange år undervist på en ungdomsuddannelse. I forbindelse med, at han tog pædagogikum, blev han grebet af teorien bag undervisningslære, men måtte også konstatere, at der ikke var så meget praksis, som han kunne tage med tilbage til undervisningen. Det fik ham til at starte en intern forberedelsescafé for de øvrige lærere, hvor deltagerne kunne blive inspireret til nye  metoder og værktøjer, der kunne få de unge mennesker til at koncentrere sig og deltage i undervisningen, og det var erfaringerne herfra, der blev begyndelsen på Ole Ditlev Nielsens forfatterkarriere. 

Sammen med en kollega udgav Ole Ditlev Nielsen sin første bog i 2013 med praktiske pædagogiske anvisninger. Kimen var sået. Ole Ditlev Nielsen begyndte nu at forfølge sin drøm om et mere frit og kreativt arbejde, hvor det var ham selv, der havde styringen. 

Forlaget ville gerne have et par bøger mere, og samtidig var emnet også relevant for en række foredrag, så langsomt tegnede konturerne sig af et liv uden fast lønarbejde. Og i sommeren 2014 tog han springet og sagde jobbet op. 

Samværet med familien og ikke mindst børnene talte meget i denne sammenhæng. 

Ole Ditlev Nielsens bøger indeholder praktiske anvisninger på, hvordan konkrete problemer eller udfordringer løses. De hedder alle noget med '20 Skridt' som for eksempel "Om at undervise - 20 skridt til at blive en bedre lærer", "Om at leve - 20 skridt til mere overskud og mindre stress" eller "Undervisningsdifferentiering - 20 skridt til at møde dine elever." 

“Jeg tror ikke så meget på quick fixes og hurtige revolutioner. Man bliver ikke 10 år yngre på 10 uger eller bikiniklar på 14 dage, ej heller mere produktiv af at downloade en eller anden smart app. Derimod tror jeg meget på de små skridt, man tager lidt ad gangen. Gør man det med vedholdenhed og konsistens, så kan man nå frem til noget godt, og ofte nyde processen undervejs,” fortæller han.

Den nye bog er Oles ottende bog, og den bygger til dels på hans egne erfaringer.

“Der er jo altid noget, man kan gøre for at reducere de faste månedlige omkostninger. Væk med den store pakke fra Yousee, og heldigvis har jeg heller ingen bil. Vi er privilegerede i Ørestad med at have metroen, så du hurtigt kan komme ind til byen. Samtidig bor vi også meget tæt på naturen, og hvis der er en ting, der er dokumenteret, så er det, at naturen og at være i naturen er det bedste middel mod stress.”

Hvad er det sværeste ved at droppe den daglige trummerum?

“Den største udfordring er frygt. Frygt for hvad der vil ske. Hvad nu hvis jeg ikke kan tjene penge nok og betale huslejen, men også en frygt for, hvad andre vil tænke om mig, og at svigte andre mennesker. Der er også en frygt for afvisning af en i forhold til det man drømmer om.”

Hvordan kan man overvinde denne frygt?

“Det bedste redskab er at spørge sig selv: Hvad er det værste, der kan ske, hvis jeg springer ud i det her? Går Jorden under, hvis det her ikke går? Nej. Er der nogen, der brækker benet? Nej. Er der nogen af de mennesker, du holder mest af, der vil få kræft og dø af det her? Nej. Det kan jo godt være, at det ikke rigtig lykkes, og man er nødt til at gå på jobcenteret og stille op i arbejdsløshedskøen, men det er jo ikke noget med, at man brækker benet af, eller på anden måde kommer galt afsted.”

Ole Ditlev Nielsen har boet med sin familie i Ørestad siden 2011, men allerede inden Ørestad blev etableret havde han ofte været på ture til Kalvebod Fælled og Naturcentret,.

“Vi er utroligt glade for at bo her i Ørestad. Vi bruger Kalvebod Fælled rigtig meget og i forhold til slow living er muligheden for at gå fra by til natur bare fantastisk. Det giver også mulighed for at dyrke den langsomhed og den ro, der ligger i naturen.”

I forbindelse med udgivelsen af bogen 'Livseksperimenter' afholder Ole Ditlev Nielsen en reception onsdag 20. maj kl. 16-18 på Café Roots i 8Tallet, hvor alle er velkomne. Pladsen er begrænset så bindende tilmelding nødvendig. Arrangementet er gratis. Tilmelding: www.billetfix.dk.

Ole lever langsommere

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: