søndag 5 juli 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

Skolerne kæmper for fælles skoledistrikt

skoledistrikter 2019 onlineDe tre skoler i Ørestad City og Ørestad Syd bør have et fælles skoledistrikt

• Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har netop sendt forslag til opdeling i nye skoledistrikter i høring, men frem for at se endnu et udspil med streger på kortet havde skolebestyrelsen på Ørestad Skole og Kalvebod Fælled Skole hellere set, at der kun var et fælles skoledistrikt, der dækker hele området.
“Der er fordele og ulemper ved begge dele, og reelt set ville vi gerne kunne sige til forældrene, hvordan distrikterne er, og at det bliver de ved med at være. Men skoledistrikterne kommer ikke til at være faste, som der bygges nyt og mange børnefamilier flytter ind i fx Ørestad Syd eller Bellakvarter. Derfor vil vi også fremover blive udfordret, når det gælder skoledistrikter, men vi tror på, at et fælles skoledistrikt vil opleves bedre af forældrene. Et fælles distrikt vil have en række retningslinjer for fordeling af eleverne såsom bl.a. søskendegaranti og distance, men vil også give en frihed for forældrene for at komme med et ønske om optag på en bestemt skole. Skolerne vil have hver deres specielle profil, og derfor hver især have noget specielt at kunne tilbyde eleverne,” siger formand for skolebestyrelsen på Ørestad Skole Louise Juul Østergaard.

Louise juul Oestergaard onlineLouise Juul Østergaard, formand for skolebestyrelsen på Ørestad Skole.Øjner en åbning
Skolebestyrelserne har allerede været i dialog med kommunen om mulighederne for at få skabt et fælles skoledistrikt, der omhandler Ørestad Skole, Kalvebod Fælled Skole og den kommende skole på Hannemanns Allé. Allerede i år skal de første elever indskrives til skolen på Hannemanns Allé, og det er i den forbindelse, at de nye skoledistrikter er sendt i høring.
“Vi har jo set, hvordan der hvert andet år kommer et nyt forslag til, hvordan stregerne skal slås, så det næsten er blevet helt absurd. Tager vi Ørestad Skole, så er distriktet sådan set fint samlet, men skolen ligger bare ikke i distriktet, men ligger som en blindtarm udenfor, og det undrer bare,” siger Louise Juul Østergaard.
Hun ser frem til, at borgmesteren på området har lovet at komme til et møde, hvor der både vil være deltagelse fra Ørestad Skole og Kalvebod Fælled Skole, så borgmesteren med egne øjne kan se, hvordan forholdene er, men Louise Juul Østergaard erkender også, at der er noget bureaukrati, der skal overvindes.
“Som det er nu, skal et skoledistrikt have én skoleleder og én skolebestyrelse, der dækker alle tre skoler, men der er mulighed for at søge frikommuneordningen, som blandt andet Gentofte Kommune har gjort, men det kræver, at der skal søges om det hvert år, og det giver jo ikke den stabilitet, som vi gerne vil give til forældrene. Men vores forståelse er, at kommunen er interesseret i det, men de er usikre på, hvordan kommunens ønsker spiller sammen med det, som den kommende regering vil på området,” siger hun.

Nyt distrikt i 2020
Løbet er formentlig kørt for de børn, der skal indskrives på skolen på Hannemanns Allé i år, men Louise Juul Østergaard forventer, at med kommunens samarbejdsvilje, så vil det allerede fra indskrivningen i 2020 være mulighed for, at der kan komme et fælles skoledistrikt.
“Vi har allerede drøftet, hvilke regler der kunne være tale om, og det er søskendegaranti, som er helt naturligt, afstand til skolen og nogle sociokulturelle ting, som vi meget gerne vil have, at der kunne lægges vægt på. Og så hvis der opstår problemer, så vil skolelederne fra de enkelte skoler vil sætte sig sammen og se på, hvordan det kan blive løst,” siger hun.

Allerede pladsmangel
Allerede i dag er skolerne udfordret på plads, og det vil tage nogle år, før skolen på Hannemanns Allé er bygget færdig og klar til at rumme eleverne, så der vil gå flere år, hvor de kommende elever på skolen, skal være gæster på andre skoler. Men kapaciteten er allerede stort set fuldt udnyttet i dag, fortæller Louise Juul Østergaard, så det bliver en større kabale, der skal gå op, og selv med den nye skole på Hannemanns Allé vil der slet ikke være plads til alle de børn, der forventes at være i distriktet over de kommende år. Ifølge kommunens egne tal vil der omkring 2028 mangle plads til 624 elever på de tre skoler.
“Det er jo vores helt store frustration, for vi kan allerede nu se, at de tre skoler ikke kommer til at løse problemerne på sigt. Kapacitet har fra dag et været et fast punkt på dagsordenen i skolebestyrelsen og med den udvikling, der er, så bliver det hele tiden midlertidige løsninger, der kun dækker det næste år eller to. Det ville være fantastisk, hvis vi kunne lægge nogle planer, der rækker længere ud i fremtiden, så vi ikke skal panikløse fra år til år,” siger Louise Juul Østergaard.

Kultur:

Godt liv:

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: