fredag 15 november 2019

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 ørestad

NU SKAL DER BYGGES PÅ AMAGER FÆLLED

orestad faelled kvarter pladsen ved engenEnhedslisten og Alternativet er ude af budgetforhandlingerne i Københavns Kommune. De øvrige partier er enige om at der skal bygges boliger på Amager Fælled, og forhandler lige nu om placeringen af op til 4000 boliger

• Ørestad Fælled Kvarter bliver til noget alligevel. By & Havns årelange planer om et nyt bykvarter ved Sundby Metrostation led ellers et alvorligt knæk på grund af protester fra naturaktivister i 2017. Men ved de natlige budgetforhandlinger i denne uge er et flertal i Borgerrepræsentationen nu enige om at der SKAL bygges boliger på Amager Fælled.
Det stod klart, da Enhedslisten og Alternativet  mandag aften forlod forhandlingerne om næste års budget i Københavns Kommune. Overborgmester Frank Jensen (S) havde stillet dem et ultimatum; Acceptér byggeri på fælleden eller forlad budgetforhandlingerne.
SF og Radikale Venstre havde også været med til at stoppe Ørestad Fælled Kvarter sidste år. Men de har nu accepteret, at der ikke findes alternativer til boliger på Amager Fælled. Alle alternative byggemuligheder i kommunen vil gå ud over andre grønne områder, eller kan ikke give de penge i kommunekassen, som Københavns Kommune har brug for.
Pengene fra grundsalg skal nemlig bruges til at afvikle gælden for metrobyggeriet i København. Der skal findes omkring halvanden milliard.

Stor skuffelse
I Enhedslisten er budgetordfører Charlotte Lund skuffet over SF og Radikale Venstre.
"Det er dybt alarmerende, at SF og Radikale er parat til at sælge fremtidens natur på Amager Fælled for at deltage i Franks budgetforhandlinger. Enhedslisten kæmpede for at bevare hele fælleden som grønt og rekreativt areal, som de fire partier lovede københavnerne under valgkampen”, udtaler hun i en pressemeddelelse mandag aften.

Besluttet på forhånd
Alternativet kom til budgetforhandlingerne med en række løsningsforslag til at redde Amager Fælled og i stedet fordele boligbyggeriet andre steder i byen.
”Jeg er dybt skuffet på Københavns vegne. Vi kom med et gennemarbejdet og fuldt finansieret forslag til at redde Amager Fælled, som hverken ville koste på velfærd eller natur i andre bydele. Vores forslag ville endda have skabt flere boliger, end planerne på Amager Fælled ville. Men det var tydeligt for os, at det på forhånd var besluttet, at man ville ofre Amager Fælled,” udtaler kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (ALT).

orestad faelled kvarter scenarierTilbage til Sundby Metrostation?
I august måned fremlagde Økonomiforvaltningen fem forslag til en alternativ placering af det oprindelige projekt for Ørestad Fælled Kvarter ved Sundby Metrostation. Et af forslagene var at fordele de omkring 2500 booiger på grunde rundt om i byen. Men tre af forslagene pegede på forskellige dele af Amager Fælled, hvor projektet kunne flyttes hen.
I disse timer forhandler politikerne om den nøjagtige placering på fælleden. En mulighed kunne være det såkaldte campingområde mellem vandrehjemmet og Artillerivej.
Men Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mener ikke at nogen af placeringerne er gode nok, og holder muligheden åben for, at Ørestad Fælled Kvarter ved Sundby Metrostation kan genopstå.
"Selv om jeg har hjulpet med at skaffe det flertal, der skulle til, for at vi kunne undersøge alle muligheder, så synes jeg, at denne rapport viser, at der ikke er nogen reelle alternativer til det oprindelige", sagde gruppeformand Carl Christian Ebbesen (DF) til TVLorry i august.

Vandrehjemmet kan smides ud
Det tyder dog på at politikerne er mest  varme på det såkaldte campingareal vest for den tidligere byggegrund. Et projekt med 4000 boliger her vil give 1,4 mia. kroner i kassen. Ifølge forvaltningens beregninger.
Området ejes af kommunen og fungerede som losseplads i årene 1958 til 1974.
Vandrehjemmet har kun en lejeaftale med tre måneders opsigelse, hvorefter bygningerne kan fjernes.
Men naturaktivisterne fra Amager Fælleds Venner mener, at også denne placering vil være til skade for naturen, og har straks omdøbt området til 'Lærkesletten'. Her er der nemlig en vigtig korrdor for vildtet og for padder og insekter, mellem Amager Fælled og Kalvebod Fælled, mener formand for Amager Fælleds Venner, Steffen Rasmussen.

Fint med folk i naturen
Politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation, Jonas Bjørn Jensen, siger til Politiken, at man er opmærksom på, at der er brug for en biokorridor mellem de to fælleder. Og det skal der kigges på. Men campingpladsgrunden er ikke på nogen måde unik natur, og han køber ikke argumentet om at et byggeri på et hjørne af Amager Fælled vil slide på hele fælleden på grund af den deraf følgende trafik af fodgængere, cyklister og så videre.
"Det er da bare positivt, at folk færdes på stierne på Amager Fælled", siger Jonas Bjørn Jensen.

Kultur:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Louises klumme