fredag 22 februar 2019

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 ørestad

Byparken i city fylder 10 år

byparken windsailsByparken i Ørestad City fylder 10 år, og fejres med fødselsdag på lørdag. Planerne om en park i Københavns nye bydel startede opstod i 90’erne

• I 2007 var det en traktoseplaget lermark, som havde båret alle byggemaskinerne, som opførte ejendommene på Edvard Thomsens Vej og C.F. Møllers Allé. I dag er Byparken i Ørestad City en oase med  ø-haver, gamle træer, kunstinstallationer, hundegård, frugthave, boldbane og meget mere. Og på lørdag fejres parkens 10 års fødselsdag med Yoga på Zen-øen, boldlege på kunstgræsbanen, beach lounge ved volleybanen, urtesmagning i Frugtlommen, spil ved Spejderøen, musik og mad.

Ideen er 20 år gammel
De første tanker om Byparken blev gjort i 1998, hvor man på tegningerne af Ørestad kan se et stort, grønt areal, der er afsat i hjertet af Ørestad City. I år 2000 blev Byparken vedtaget i en lokalplan for Ørestad City. By & Havn (dengang Ørestadsselskabet) tog i 2003 det første spadestik parken ved at etablere en basispark med græsplane og en diagonal grussti. I 2005 nedsatte By & Havn i samarbejde med bygherrerne en arbejdsgruppe, hvor beboere, developere og andre kommende brugere med hjælp fra professionelle rådgivere gav et forslag til Byparkens indretning.
Der blev afholdt workshops, diskussioner og informationsmøder, og da der var enighed om en plan for indretningen af Byparken, blev den vedtaget på grundejerforeningens generalforsamling.
I 2008 stod Byparken klar til brug og blev officielt indviet med en stor byfest med bl.a. akrobatisk luftdans af en fransk/belgisk luftdanserduo, musik af Rasmus Nøhr og taler.

Samarbejde mellem mange
I starten stod By & Havn alene for udviklingen, men med tiden blev ejerskabet overdraget til Grundejerforeningen Ørestad City.  
Men mange aktører har gennem årene sat deres aftryk på Byparken. Udviklingen er foregået i et samarbejde mellem By & Havn, GF Ørestad City, GFS Ørestad, beboere, foreninger og professionelle rådgivere, og er et godt eksempel på, hvordan ansvaret for udviklingen af Ørestad lige så stille har skiftet hænder undervejs.

”Byparken er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi udvikler Ørestad. I begyndelsen ejede By & Havn området. I takt med at Byparken blev klar til brug, overdrog vi ansvaret til grundejerforeningen, som i dag arbejder videre med udviklingen. En by bliver aldrig færdig og det gør en park heller ikke, og ved at gøre det på denne måde kan grundejerne rundt om Byparken selv præge hvad der både er deres egen baghave og bydelens park.” siger Jens Kramer Mikkelsen, adm. direktør i By & Havn.  

Mia Ellgaard, som er formand for Grundejerforeningen Ørestad City, finder en stor værdi i at have fået selvbestemmelse over Byparken.
”Vi har haft stor glæde af at videreudvikle Byparken siden vi overtog den i 2008. Jeg føler mig privilegeret over, at være en del af udviklingen af Københavns største baghave, og det er en stor glæde at se, at udviklingen er til gavn for både store og små, tobenede, firbenede og flyvende,” siger Mia Ellgaard.

TIDSLINIE:
2008:  Byparken indvies
2010-2011: 100 nye ”gamle” træer plantes i Byparken, så den får mere højde og drøjde, og fem store træer flytter fra Kgs. Nytorv til Byparken. Hundegården kommer til, der etableres flere stier. Harvey Martins stålfigurer bliver de første kunstværker i Byparken.
2012: Københavns Kommune bidrager med kunstgræsbanen. Jorden drænes og forbedres, så regnvand bedre kan trænge ned.
2013: Legeøen etableres og boldområdet i det nordvestlige hjørne udbygges.
2015: Byparken får endnu et kunstværk. I Dan Grahams glasskulptur kan man se ignnemen, se sig selv, og se parken reflekteret i pavillonens særlige spejlglas.
2015-2017: Sammen med SLA arkitekter udvikler grundejerforeningen en ny plan for Byparken, der bl.a. arbejder med en ”vildere” natur og større biodiversitet. Frugtlommen etableres i denne periode, og området omkring den nord/sydgående sti inklusiv lommeparker i begge ender udvikles med nye træer, buske, lav beplantning og belysning.  Beplantningen vil med tiden danne et løvtag hen over stien.
2018: Byparken fylder 10 år og fejres med stor fest lørdag 16. juni.

Kultur:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.