fredag 22 februar 2019

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 ørestad

Fra Montreal til Ørestad

nick vikander april 2018Nick Vikander har allerede boet to steder i Ørestad Syd. Nu skal han repræsentere Grundejerforeningen Ørestad Syd i Amager Vest Lokaludvalg

• Nick Vikander og hans familie flyttede til Ørestad i 2015 og boede først i AAB’s lejligheder på Richard Mortensens Vej, men rykkede sidste år over på den anden side af gaden til 8-tallet. Før det har de boet i Nordvest, men pladsen i deres lejlighed dér blev for trang. Så da der kom tilbud om en større lejlighed i en helt nyopført ejendom ud til Kalvebod Fælled, slog de til.

”Der var flere grunde til, at vi hurtigt sagde ja. Vi ville få mere plads, som vi ønskede, og vi havde nogle venner, der boede i 8-tallet, så vi kendte området”, fortæller Nick Vikander.
Nu bor parret selv med deres to børn i det ikoniske byggeri 8-tallet, som han mener er et fint eksempel på en god balance mellem det private og det offentlige rum.

”Jeg elsker denne her bygning. Især elsker jeg rampen, hvor børnene kan lege i sikkerhed og man kan se sine naboer. For mig er det en stor succes at bo her. De første, der flyttede ind i 8-tallet var meget aktive pionerer, og der er stadig meget energi blandt folk her, mange aktiviteter og foreninger. Jeg er overrasket over folks gode kræfter. Folk, der flytter til Ørestad, skal selv danne nye fællesskaber, men dettror jeg vil lykkes, fordi her er så meget engagement”, siger Nick Vikander, som også er glad for, at mange kommer med gode, brugbare idéer på lokale borgermøder.

Fra Montreal til Ørestad
Nick Vikander har en Ph.d. i økonomi og arbejder som adjunkt ved Københavns Universitet. Han er født og opvokset i Montreal, men mødte sin danske kone i Amsterdam, hvor de flyttede sammen, og de har desuden boet i Edinburgh, inden de slog sig ned i København.

”De tre byer ligner på flere måder hinanden, men København skiller sig ud med sin cykelkultur, som jeg elsker. Den er noget helt særligt, fordi her er så mange, der cykler, og fordi kommunen og byplanlæggerne gør det let og sikkert at cykle”, synes Nick Vikander, der selv cykler omkring 10 km dagligt til sin arbejdsplads. Han mener tillige, at København alt i alt er en meget velplanlagt by, hvor det i hans fødeby, Montreal, oftere kan være tilfældigheder, der råder.

Nick Vikander kan også få øje på en anden forskel mellem København og lignende storbyer:
”Her i Danmark giver vi generelt meget plads til børn, meget mere end i mange andre lande, og det ser man også her i Ørestad”, siger han. Det nyvalgte medlem af AVLU har stor fokus på, hvordan bydelen ændres og udvikles med hensyn til skoler, institutioner og fritidstilbud til børn.

Design og god planlægning
Ørestad er blevet en af de mest børnerige bydele i København og det giver særlige udfordringer for byplanlæggerne, men med god planlægning kan problemerne løses hensigtsmæssigt, mener Nick Vikander:

”Selv om Ørestad er meget planlagt, går det i øjeblikket så stærkt, at man fra kommunens og By & Havns side glemmer nogle vigtige forhold som for eksempel etablering af fodgængerovergange og lyskryds. Et af de største trafikmæssige problemer er de lange, lige veje, som gør det næsten naturligt at køre mere end 50-60 km i timen. Man kunne godt tage mere hensyn til de bløde trafikanter ved at dæmpe farten med chikaner, beplantning eller lignende”.

Nick Vikander påpeger også, at den store byggeaktivitet i Ørestad medfører tung trafik med mange lastbiler, der gør det farligt for især de mange børn, der skal gå og cykle til og fra skole og institutioner.
”Sikkerhed er vigtigt og det kan man for eksempel skabe gennem design og god planlægning. Når man har sikre rammer, giver det mere frihed og et bedre byliv og dermed er der en større sandsynlighed for, at der dannes fællesskaber. Hvis folk er bekymrede for deres sikkerhed, vil de ikke bruge byens rum”, vurderer Nick Vikander, der i lokaludvalget netop gerne vil arbejde med at skabe sikkerhed, først og fremmest for børn og især i trafikken.

Brugbare offentlige rum
Et andet fokusområde for Nick Vikander er byens offentlige rum. Der er meget plads mellem mange af bygningerne i Ørestad i forhold til andre dele af København, men han mener, at pladsen kunne udnyttes meget bedre end nu.
”Der er for eksempel mange meget brede fortove, som mest bliver brugt til af- og pålæsning fra biler. Kunne man ikke i stedet bruge dem til nogle andre slags aktiviteter for børn eller familier? Måske plante buske og træer forskudt fra hinanden, så der ikke kan køre biler, og områderne i stedet kan bruges som opholdsrum”, foreslår han.

De seneste måneder har Nick Vikander bragt en del konkrete forslag på banen i både lokale Facebook-grupper, i læserbreve, på borgermøder og ved henvendelser til kommunen. Han ser nu frem til det frivillige arbejde i AmagerVest Lokaludvalg.
”Det er mere formelt på den måde og jeg håber på at kunne få indflydelse. Jeg er taknemmelig for, at Grundejerforeningen Ørestad Syd har støttet mig til at stille op. Det bliver spændende og jeg glæder mig til at komme igang”, slutter Nick Vikander.

VELKOMMEN TIL DE MANGE NYE BEBOERE
Ørestad Avis starter derfor en artikelserie, som præsenterer en ny Ørestadbeboer i hvert nummer. Vi lægger ud på Marianne Nissen fra Nordre Fælledkvarteret.
ER DU EN NY BEBOER, SOM VI GERNE MÅ HILSE PÅ?
Eller kender du én? Så skriv til redaktionen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Kultur:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.