fredag 22 februar 2019

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 ørestad

Ørestads præst: 'Det er et kæmpe privilegium'

rikke weissfeld jan2018Kirken i Ørestads nye præst, Rikke Weissfeld, har store tanker og drømme for bydelens kirke

Der var ikke langt fra tanke til handling, da Rikke Weissfeld så at stillingen som sognepræst ved Kirken i Ørestad var ledig.  Hun har længe været lun på tanken om at blive sognepræst ved Ørestad Kirke. og sidste søndag var der indsættelsesgudstjeneste af hende som sognepræst i Islands Brygge Sogn ved provst Michael Krogstrup Nissen.

”Jeg har et stort ønske om at sætte mit personlige præg på både mit job og den nye kirke. Det er min store drøm at få lov til at tænke ud af boksen og at have frihed til at tænke nyt. Her får jeg mulighed for at starte på en frisk, se på paletten af farver og vurdere hvilke muligheder, der vil egne sig godt her. Jeg har været præst nu i seks år, så jeg er jo stadig ny, men jeg tør godt tænke nyt og gøre ting på en anderledes måde," siger Rikke Weissfeld.

Hun tilføjer at "det er bestemt ikke sådan, at jeg har tænkt mig at lave om på en masse”. Hun bryuder sig bare ikke om ordet 'plejer'.

"Gamle vaner kan brydes, hvis de er uhensigtsmæssige".

Energisk
I sin tale ved indsættelsen af Rikke Weissfeld omtalte provst Michael Krogstrup Nissen Ørestad Kirkes nye præst som en energisk person og netop energien stråler også ud af den kvindelige præsts øjne. Hun ser sig selv både som igangsætter, og som en der holder af det daglige rugbrødsarbejde.
”Jeg glæder mig vildt meget til at komme i gang. Jeg elsker alt ved mit arbejde, hvor alle dage er forskellige, og det er et kæmpe privilegium at få lov til at etablere en ny kirke”, synes hun.

Fra skuespil og politik til præst
Rikke Weisfeld er nylig blevet 50 år og bor med sin sammenbragte familie med i alt seks børn på Amager. Hun har senest fungeret som sognepræst ved Sundby Kirke, men skal nu virke ved Ørestads midlertidige kirke, der har fået lokaler i 8-tallet og om kort tid indvies.

Rikke Weissfeld er født i Århus, men har blandt andet studeret i Luxembourg og Frankrig og taler flere sprog flydende. Hun er uddannet skuespiller og har i en årrække arbejdet ved forskellige teatre og på film og i TV-serier, men senere i livet har hun sadlet om og blev i 2011 cand.theol. fra Københavns Universitet. I en kortere årrække har hun desuden været politisk aktiv for Liberal Alliance, men forlod det politiske felt for syv år siden.
”Jeg besluttede mig for flere år siden helt at droppe mit politiske arbejde, fordi jeg hellere vil fokusere på det at være præst. Jeg er intenst optaget af at formidle, at det at være kristen er noget, der foregår nu her i dag, det er ikke kun en gammel kulturtradition. Gud er i vores liv hele tiden”, siger Rikke Weissfeld.

Kirkebevidsthed
”Jeg vil gerne arbejde for at skabe en kirkebevidsthed hos folk, ikke mindst de unge. Derfor har jeg for eksempel allerede været på besøg hos tre familier, der skal have deres barn døbt”, fortæller præsten, der også meget gerne vil skabe en tæt kontakt til de lokale skoler og tilbyde en skoletjeneste, der skal være oplysende men ikke forkyndende.
”Det er en gave at være underviser og det giver nogle helt særlige muligheder for at nå ind til børn og unge. Man skal stille dem spørgsmål, der får dem til at reflektere. Hvorfor gør man for eksempel noget på en bestemt måde? Det lægger op til en dialog og får dem til at tale mere åbent”, mener præsten, der også i sin tid som skuespiller underviste. Hun vil derfor så hurtigt som muligt etablere kontakt til områdets skoler og børnehaver.
En del af en præsts virke er også at holde sjælesorgssamtaler i forbindelse med dødsfald, sygdom eller ved andre af livets alvorlige situationer. Selv om hun lader sig påvirke følelsesmæssigt, ser Rikke Weissfeld den slags samtaler som et gode.
Jeg er meget glad for sjælesorgssamtaler, for jeg anser det for at være en stor ære at få lov til at komme helt tæt på folk. Det er ikke altid at jeg kan gøre noget for dem helt konkret, men jeg kan gå et stykke vej med dem, dér hvor de er i en ulykkelig situation. Kirken har den evne, at den kan holde fast i folk i eksistentielle øjeblikke og det er noget helt særligt”, siger Rikke Weissfeld.

Trossamtaler og koncerter
Allerede her i foråret starter Ørestad Kirke en række trossamtaler, der vil være åbne for alle voksne. Den første torsdag i hver måned vil der først blive holdt en kort gudstjeneste, derefter spisning og sluttelig enten en koncert eller en trossamtale.
”Jeg planlægger at invitere en række interessante eller kendte mennesker, der har noget på hjerte, til en samtale om deres personlige tro, deres syn på kirken eller måske en speciel oplevelse, de har haft omkring tro eller religion. Det kan for eksempel være en forfatter, en journalist eller en politiker. Så vil jeg tale med personen om deres tro og derefter kan publikum komme med spørgsmål”, fortæller præsten. Som mange andre kirker vil Rikke Weissfeld også åbne Ørestad Kirkes døre for såkaldte spagettigudstjenester for primært børnefamilier. Det kommer til at foregå den sidste torsdag i måneden.
Derudover er der tanker om at bruge den nærliggende Kalvebod Fælled til vandreture med andagtsstop undervejs, meditative gudstjenester, skabe Noahs Ark på skibet eller lignende aktiviteter, for kirken skal ifølge Ørestads nye præst ikke kun være en bygning, folk kommer til, men også gerne komme ud til befolkningen.

Ørestads kommende kirke
Der er på nuværende tidspunkt reserveret en grund til en kommende permanent kirke i Ørestad Syd og der er en arbejdsgruppe under kirkesognet, der arbejder med etableringen af den.
”Næste skridt er at den reserverede grund skal købes, men der går nok en del år, før en ny permanent kirke står færdig”, vurderer Ørestads nye præst og fortæller, at Ørestad Kirke for nuværende er en del af Islands Brygges sogn. Selv om det nye kirkerum i 8-tallet dermed er en midlertidig foranstaltning, er Rikke Weissfelds ambition, at kirkesalen på alle måder skal klinge godt i dens levetid. Hun håber meget, at alt falder på plads, sådan at der kan holdes indvielsesgudstjeneste i det tidlige forår og allerede en uge derefter vil den første højmesse blive afholdt. Ørestad Kirkesal er beliggende på Robert Jacobsens Vej 72 i 8-tallet. Der skal nu også ansættes en kirketjener og en sognemedhjælper.

Kultur:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.