fredag 5 juni 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

Ballade i Lars Dueholms baghave

lars dueholm 1932I et facebookopslag mandag 31. august blev Ørestadbeboer Lars Dueholm (LA) anklaget for at have ‘bestilt’ en skulptur hos Københavns Kommune til ‘sin egen boligforenings baghave’. Kritikken fra den nu forhenværende partikollega Lillian Parker Kaule tog turen gennem medierne, uden at Lars Dueholm ville kommentere. Det gør han nu, i Ørestad Avis

• Vi følges med Lars Dueholm gennem Byparken i Ørestad City og hen til Dan Grahams glasskulptur, som står diskret inde ved en gruppe af træer.
Lars Dueholm er gået med til at tale med Ørestad Avis. Om balladen om skulpturen i Byparken, om hans tidligere partifælle Lillian Parker Kaule, og om hvordan det føles at blive beskyldt for nepotisme og inhabilitet.

Skulptur i baghaven
Det hele gik meget stærkt, efter at Lars Dueholms tidligere partifælle Liberal Alliance, Lillian Parker Kaule, havde smidt et facebookopslag på sin væg 31. august. Her annoncerede hun at hun havde meldt sig ud af Liberal Alliance, hvilket efterlod Lars Dueholm som eneste LA’er i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation. Men Lillian Parker Kaule fortalte også, at hun siden februar 2015 havde været suspenderet fra gruppemøderne i LA København.
Primært fordi at hun sidste år stemte imod en anlægsudmøntning på 1,25 millioner til glasskulpturen i Byparken i  Ørestad. En udmøntning, som partikollega Lars Dueholm havde fået forhandlet på plads under budgetforhandlingerne i 2013. Lillian Parker Kaule fortsætter i facebookopslaget:
”Det viste sig senere, at skulpturen skulle opføres i baghaven i den boligforening, hvor han selv boede, og hvor hans kone var formand”.
Og hun skriver også:
” Ingen - heller ikke Lars Dueholm - var i tvivl om, at jeg var godt træt af at skulle stå på mål for socialistisk pamper-politik. Det er præcis den syge politiker-kultur, jeg ønsker at gøre op med”.

Medierundtur
Facebookopslaget gjorde øjeblikkeligt sin virkning. Lillian Parker Kaule fik taletid i medier som TV Lorry og Ekstra Bladet. Her gentog hun sin kritik af Lars Dueholm, og af et topstyret parti, som ville lukke munden på hende.
Tilbage står Lars Dueholm med nogle ret grove beskylnindger imod sig, som indtil nu har været uimodsagt.
”Jeg blev rådet til at holde lav profil,” siger han idag.

Lokale interesser
Men han vil alligevel gerne give sin version til Ørestad Avis’ læsere. For Byparken ligger ikke i hans baghave eller hans boligforening. Den er i øvrigt Københavns eneste private park. De øvrige er kommunale. Og Lars Dueholm er glad for, at han har kæmpet for lokale mærkesager, som er vigtige for alle beboere i området. For eksempel det offentlige toilet og kunstgræsbanen.
”I Københavns Kommune er det da kun godt, at politikerne har nogle ønsker med fra hvert deres lokalområde. Det er en stor kommune og jeg ved da heller ikke om der mangler et lysanlæg til en fodboldbane i Tingbjerg. Så er det en fordel, at andre politikere gør opmærksom på det”.

Gjorde selv opmærksom på habilitetsspørgsmålet
Han afviser også beskyldningerne om inhabilitet. Lars Dueholm viser et notat frem, hvor Økonomiforvaltningen bekræfter, at han selv gjorde opmærksom på mulig inhabilitiet, inden Økonomiudvalget tidligere i år skulle behandle sagen om glasskulpturen. Den er nemlig finansieret af Ørestad City Grundejerforening, Copenhagen Business District og Københavns Kommune i fællesskab.
Lars Dueholm oplyste, at hans kone, Mikala Berg Dueholm, er formand for Ørestad City Grundejerforening, som er den egentlige bestiller og betaler af skulpturen.
Men kommunens embedsmænd afgjorde, at Lars Dueholm ikke var inhabil, og han kunne deltage i behandlingen af punktet.

Liberal kulturpolitik
Tilbage står spørgsmålet, om at Lars Dueholm har ført Liberal Alliances politik ved at stemme for kommunal støtte til skulpturen. Eller om han dermed har bedrevet ’socialistisk pamper-politik’.
”Kigger du i partiets partiprogram, så er det jo ikke fordi Liberal Alliance er imod alt støtte til kultur. Vi går bestemt ind for at mere skal finansieres af private midler, men vi er jo ikke imod alle former for offentlig støtte til kunst”.
”Jeg kan godt se, at hvis man kun læser overskriften i de kritiske artikler i den her sag, så kan det lyde afmarcheret. Og det er fair nok, hvis Lillian Parker Kaule, har et problem med offentlig støtte til kunst og kultur. Jeg ønsker bestemt heller ikke kommunen bruger flere penge på det område. Men hun har derimod stemt for tildeling af mange millioner af kroner til en lang række idræt- og sportsbegivenheder. Det ville jeg eksempelvis ikke have gjort. Hvis man er super-liberalist, hvad er så forskellen?”
”Jeg synes derfor, det er en lidt ærgerlig måde, Lilian forlader partiet på. Jeg håber jo bestemt på, at hun også vil tage arbejdshandskerne på, så vi kan samarbejde om at lave konkrete liberale aftryk i en ellers rød kommune”, siger Lars Dueholm.

Politiske valg
Han tilføjer, at det er meget sjældent, at politikere selv sidder og udvælger et kunstværk frem for et andet. Dette sker i et særligt billedkunstudvalg. Men i de stående politiske udvalg er det gennemarbejdede projekter, som politikerne tager stilling til om de vil støtte.
”Derfor har jeg heller ikke nogen officiel mening om Dan Grahams skulptur. Det er et projekt, som er gennemført af grundejerforeningen, og valget af kunstner er taget af et underudvalg i grundejerforeningen. Som min kone ikke er medlem af”.

Vartegnet
I Byparken er solen ved at gå ned, så den skinner gennem de halvtransparante og buede spejlflader i Dan Grahams glaspavillon. Skulpturen har, som al god kunst, skilt vandene i Ørestad. Nogle jubler over den. Andre kalder den for ’rygekabinen’.
Lars Dueholm synes at den er fin. Selv om den oprindelige indstilling til Kultur- og fritidsudvalget handlede om at skabe et ’vartegn’ for Ørestad.
”Derfor havde jeg nok forestillet mig noget mere Eiffeltårns-agtigt. Men det er min helt egen holdning”.

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: